DISTRIBUIȚI
tynmagazine.com

Administraţia Trump a anunţat vineri interdicţia de folosire a fondurilor federale pentru achiziţia de noi echipamente produse de companiile chineze Huawei şi ZTE şi examinarea unor modalităţi de înlocuire a echipamentelor acestor companii deja instalate în SUA, potrivit AFP, scrie agerpres.

”În cadrul eforturilor continue de asigurare a securităţii şi integrităţii reţelelor de comunicaţii ale ţării, agenţia federală de reglementare a comunicaţiilor a interzis utilizarea fondurilor sale pentru servicii universale (USF), în valoare de 8,5 miliarde de dolari pe an, pentru achiziţia de echipamente şi servicii de la societăţi ce constituie o ameninţare pentru securitatea naţională”, menţionează într-un comunicat Comisia Federală pentru Comunicaţii (Federal Communications Commission – FCC).


Citește și : Statele UE acceptă ca noua Comisie Europeană să fie învestită fără comisar britanic

Într-un alt proiect de reglementare, FCC ”propune să se solicite companiilor care primesc fonduri ale USF (…) ca acestea să retragă şi să înlocuiască echipamentele şi serviciile existente” produse de respectivele două companii şi achiziţionate cu astfel de subvenţii. FCC cere de asemenea sugestii asupra modalităţilor de finanţare a retragerii şi înlocuirii acestor echipamente.

Aceeaşi comisie mai anunţă că va culege informaţii pentru a determina proporţia echipamentelor Huawei şi ZTE folosite în reţelele companiilor americane vizate şi pentru a evalua costurile implicate de înlocuirea lor.

Departamentul american al Comerţului a pus în luna mai pe lista neagră compania Huawei, despre care Washingtonul susţine că desfăşoară operaţiuni de spionaj pentru statul chinez.

Noile decizii ale autorităţilor americane complică şi mai mult sarcina negociatorilor chinezi şi americani, ce încearcă să finalizeze un acord care să pună capăt războiului comercial dintre ţările lor.

Citește și : Guvernul interimar al Boliviei îl acuză pe Evo Morales de ‘rebeliune şi de terorism’

Realizarea reţelelor 5G, pentru care Huawei este lider mondial în materie de echipamente, se află în centrul rivalităţii tehnologice dintre SUA şi China.

În acest context, ”o cortină de fier tehnologică riscă să afecteze viitorul umanităţii”, a avertizat, tot vineri, preşedintele chinez, Xi Jinping.