DISTRIBUIȚI
VideoBlocks

Procurorii Generali din 19 state americane și din Washington D.C. au acționat luni în instanță Administrația Donald Trump pentru a bloca o nouă lege care permite reținerea pe termen nedeterminat a familiilor de imigranți cu copii, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Noua lege privind imigrația elimină prevederile unui acord din 1997, potrivit căruia copiii nu puteau fi reținuți pentru mai mult de 20 de zile în centrele pentru migranți. Noile prevederi au fost făcute publice vineri și ar urma să intre în vigoare în luna octombrie.


Citește și : Liderii G7 au făcut apel la respectarea statutului autonomiei Hong Kong-ului

„Această nouă lege a lui Trump riscă fără milă siguranța și bunăstarea copiilor. Aceasta elimină un acord vechi de zeci de ani care previne reținerea ilegală a copiilor imigranți”, a declarat Xavier Becerra, Procurorul General al Californiei.

Acordul din 1997 a fost extins în 2015, pentru a-i include și pe copiii care imigrează în Statele Unite cu părinții, nu doar pe cei neînsoțiți, așa cum prevedea versiunea inițială.

În motivarea modificării legii, oficialii din Administrația Trump au argumentat că limitarea perioadei de detenție îi încurajează pe migranți, făcându-i pe aceștia să creadă că dacă își iau copiii cu ei atunci când trec granița, vor avea automat dreptul de a fi audiați și de a primi azil.

Reuters notează că noua lege ar fi dificil de aplicat, întrucât infrastructura nu este suficient de dezvoltată pentru a permite detenția pentru o perioadă lungă a unui număr foarte mare de migranți.

Peste 42.000 de familii au fost reținute doar în luna iulie la granița sudică a Statelor Unite.

Citește și : Liderii G7 alocă 20 de milioane de dolari pentru salvarea Pădurii Amazoniene