DISTRIBUIȚI

Administraţia Trump va abroga o măsură-cheie asupra climatului a fostului preşedinte Barack Obama, punând în aplicare o promisiune de campanie a candidatului republican privind relansarea industriei miniere americane, acţiune denunţată de ecologişti, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Clean Power Plan” (Planul pentru energie curată, CPP) a fost semnat de Obama în 2015. El avea ca ţintă accelerarea tranziţiei energetice şi impunerea unor reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon ale termocentralelor, cu 32% până în 2030 în raport cu 2005.


Citeşte şi: Un suspect de TERORISM a fost prins la graniţa României

Dacă ar fi intrat în vigoare, planul ar fi dus la închiderea a numeroase centrale pe cărbune, cele mai vechi şi mai poluante. Măsura a fost însă blocată de justiţie, care a fost sesizată de aproape 30 de state americane, majoritatea republicane.

„Războiul împotriva cărbunelui s-a încheiat”, a declarat luni şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), Scott Pruitt, într-un discurs în Kentucky, o regiune minieră din estul ţării.

„Mâine (marţi), la Washington, voi semna un proiect de decizie pentru abrogarea aşa-numitului Clean Power Plan al administraţiei precedente”, a spus Pruitt, un climato-sceptic care a combătut iniţiativele de mediu ale lui Barack Obama.

Acest plan, a afirmat oficialul american, „era făcut pentru a desemna câştigătorii şi perdanţii (…) Fosta administraţie utiliza toată puterea sa şi autoritatea pentru a face ca EPA să desemneze câştigătorii şi perdanţii şi modalitatea prin care se produce energie în această ţară. E greşit”.

Va fi primul pas oficial al EPA în vederea desfiinţării legislaţiei menite să reducă emisiile de carbon ale centralelor, după ce în martie preşedintele Donald Trump a semnat ordinul executiv privind „independenţa energetică” a SUA.

Citeşte şi: Turcia convoacă la audieri un alt angajat al consulatului SUA. Soţia şi fiul acestuia au fost deja reţinuţi

Liderul republican de la Casa Albă a pus la îndoială ştiinţa schimbărilor climatice şi a denunţat eforturile fostului şef de stat democrat de a reduce emisiile cu efect de seră, cu argumentul că aceste eforturi afectează industria cărbunelui şi petrolului.

Douăzeci şi şapte de state ale SUA au contestat în justiţie Clean Power Plan după lansarea sa de către administraţia Obama, în 2015, în prezent planul fiind suspendat de Curtea de Apel din Washington, în aşteptarea unui raport al EPA.

După ordinul executiv din martie care a impus în principal reexaminarea CPP, Trump a decis şi să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, încheiat în noiembrie 2015 şi care vizează limitarea creşterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale.