DISTRIBUIȚI
Reuters

Procurorul general al statului american California a sesizat miercuri justiţia pentru a obliga Facebook să furnizeze documente cerute în cadrul unei anchete asupra practicilor acestei reţele în materie de respectare a vieţii private, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Într-un an şi jumătate, am emis şapte solicitări pentru a obţine documente şi răspunsuri din partea Facebook”, a explicat Xavier Becerra într-o conferinţă de presă.


Citește și: Iranul A RELUAT îmbogățirea uraniului la Fordo

Însă răspunsul reţelei de socializare a fost „în mare măsură necorespunzător”, potrivit procurorului, care reproşează gigantului american că „nu a furnizat şi nici măcar nu a căutat e-mail-urile lui Mark Zuckerberg şi Sheryl Sandberg (numărul unu şi, respectiv, numărul doi ai grupului – n.r.)” legate de anchetă.

„Nu ne rămâne altă opţiune decât să cerem tribunalului să oblige Facebook să răspundă în mod corespunzător la solicitările noastre”, a spus Becerra.

„Am cooperat pe deplin cu ancheta statului California. În acest stadiu, am furnizat mii de pagini de răspunsuri scrise şi sute de mii de documente”, a reacţionat Will Castleberry, un vicepreşedinte al Facebook.

California a început să se intereseze de Facebook în primăvara lui 2018, în contextul apariţiei scandalului Cambridge Analytica.

Această firmă britanică a recuperat datele de la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook pentru a desfăşura campanii de manipulare politică, în special în SUA în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016.

În iunie 2018, California a trimis platformei o primă serie de solicitări, la care grupul „a răspuns lent, fiind nevoie de peste un an” pentru a furniza documentele necesare.

În iunie 2019, statul american a formulat o a doua serie de întrebări, în special asupra setărilor reţelei în termeni de acces la date pentru aplicaţii terţe (cele care le propun utilizatorilor să se conecteze prin contul de Facebook).

Citește și: Alertă FALSĂ de deturnare pe cel mai mare aeroport olandez – VIDEO

Facebook şi alţi giganţi din domeniul tech, printre care şi Google, sunt de asemenea în vizorul mai multor anchete derulate de state americane şi de anumite autorităţi federale – Ministerul Justiţiei şi FTC, autoritatea americane de reglementare a telecomunicaţiilor.

Autorităţile sunt îngrijorate de puterea importantă pe care aceşti giganţi au dobândit-o în comunicaţii şi de modul lor de gestionare a datelor personale.

Reţeaua Facebook a fost condamnată la sfârşitul lunii iulie la plata unei amenzi record de 5 miliarde de dolari din partea FTC pentru că nu a ştiut să protejeze datele personale ale utilizatorilor săi.