DISTRIBUIȚI
afp

Guvernul venezuelean a anunţat miercuri că a fost restabilit curentul electric în întreaga ţară, însă cu câteva întreruperi programate, potrivit acestuia, la mai puţin de 24 de ore după o nouă pană masivă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Asigurăm furnizarea de energie electrică pe întreg teritoriul naţional”, a declarat ministrul comunicaţiilor, Jorge Rodriguez, într-un discurs transmis la televiziunea de stat, prima intervenţie guvernamentală de la începutul întreruperilor în furnizarea energiei electrice.


Citește și : UE îşi consolidează măsurile împotriva amestecului britanic în timpul unei amânări a Brexitului (draft de concluzii)

Ministrul a atribuit ultima pană masivă, care a avut loc la orele 03.20 GMT, unei defecţiuni la hidrocentrala Guri (sud) care furnizează 80% din necesarul de energie electrică al ţării, „consecinţă a pagubelor provocate de atacul terorist” de la 7 martie.

La începutul lui martie, o uriaşă pană electrică a blocat ţara timp de o săptămână, urmată de alte întreruperi care au constrâns guvernul să introducă un plan de raţionalizare în întreaga ţară, cu excepţia capitalei, Caracas.

Executivul a acuzat SUA şi opoziţia că au declanşat de la distanţă un atac ”cibernetic” şi ”electromagnetic”. Adversarii preşedintelui socialist Nicolas Maduro estimează la rândul lor că recentele întreruperi de electricitate ţin de întreţinerea defectuoasă a infrastructurilor.

În noaptea de marţi spre miercuri, Caracas şi 20 din cele 23 de state au rămas din nou în întuneric, potrivit informaţiilor difuzate pe reţelele sociale.

Citește și : Campania lui Trump a fost ‘spionată’ de agenţii federale americane, susţine secretarul pentru justiţie

Ministrul comunicaţiilor a mai anunţat că raţionalizarea va rămâne în vigoare până la sfârşitul lui aprilie şi a îndemnat populaţia să facă economie de energie electrică.

La Caracas, luminile s-au aprins treptat miercuri dimineaţă, în timp ce în unele regiuni din vestul ţării cunosc în continuare probleme de aprovizionare cu energie.