DISTRIBUIȚI

Registrele de vizitatori din birourile-cheie de la Casa Albă vor fi din nouă făcute publice începând de miercuri, imediat ce preşedintele-ales Joe Biden îşi va prelua mandatul, a anunţat pe Twitter viitoarea secretară de presă, Jen Psaki, potrivit DPA, scrie agerpres.

„De dragul clarităţii, administraţia Biden-Harris va relua politica de a face publice registrele de vizitatori de la Casa Albă. E adevărat, totuşi, că vizitele vor fi limitate pentru o perioadă deoarece siguranţa pe timp de pandemie este prioritară”, a scris ea.


Citește și : Numărul cazurilor suspecte de abuz asupra copiilor după primul lockdown din Anglia, în creştere

Decizia anulează o hotărâre a administraţiei Trump de a secretiza registrele. Măsura luată de administraţia republicană care îşi încheie mandatul săptămâna viitoare a dus la un proces în instanţă în 2017, iar apoi s-a ajuns la o înţelegere separată de a permite publicarea lunară a registrelor pentru anumite birouri, dar nu şi pe cele cu vizitele la însuşi Donald Trump.

Registrele de vizitatori din timpul administraţiei Trump vor mai fi secretizate totuşi încă cel puţin cinci ani după plecarea preşedintelui republican, a decis în mai o curte de apel federală.

Citește și : Senatul SUA a publicat documente despre ancheta privind contacte între echipa preşedintelui Trump şi Rusia

Instanţa a respins o încercare a avocaţilor pentru transparenţă de a obţine publicarea numelor vizitatorilor lui Trump în conformitate cu Lege privind libertatea de informare, a relatat la acel moment Business Insider.

În septembrie 2009, administraţia Obama a fost prima care a făcut publice în mod regulat registrele de vizitatori. Iniţial, administraţia Obama refuzase să facă asta, în acord cu practicile din timpul administraţiilor Bush şi Clinton.