DISTRIBUIȚI
RTV.net

Administraţia Biden va dezvălui vineri o nouă strategie pentru Arctica, care să integreze consecinţele crescânde ale încălzirii globale în regiune şi creşterea concurenţei, au declarat oficiali americani, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Încălzirea globală are în special ca efect topirea banchizei, deschizând zonele închise anterior pentru transport maritim şi oferind noi oportunităţi pentru ţări precum Statele Unite, Rusia şi China de a concura pentru resurse şi influenţă.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

„Strategia prezintă viziunea americană a unei Arctici paşnice, stabile, prospere şi cooperante”, a spus unul dintre oficiali.

Aceasta include patru domenii principale: securitatea, schimbările climatice şi protecţia mediului, o dezvoltare economică durabilă şi o cooperare internaţională.

În ceea ce priveşte securitatea, Statele Unite se angajează să „descurajeze ameninţările la adresa teritoriului american şi al aliaţilor noştri”, precum şi pentru o înţelegere mai bună despre cum să opereze în această regiune, a spus oficialul.

Confruntat cu impactul tot mai mare al încălzirii globale, Washingtonul doreşte să ajute Alaska – cel mai nordic stat al său – să-şi dezvolte rezistenţa şi să se adapteze şi, de asemenea, doreşte să urmeze iniţiativele internaţionale de reducere a emisiilor în Arctica.

Din punct de vedere economic, Statele Unite doresc să identifice modalităţi de accentuare a creşterii în regiune „şi de a ameliora mijloacele de trai în Alaska, în special pentru comunităţile autohtone”, a spus un oficial.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

 

Cooperarea dintre statele din regiune a devenit mai dificilă de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar „Statele Unite sunt întotdeauna angajate să sprijine instituţiile existente pentru cooperarea arctică”, a menţionat el.

Ultimul document care detaliază strategia SUA în Arctica datează de aproape 10 ani.