DISTRIBUIȚI
Tenants' rights advocates demonstrate in front of the Edward W. Brooke Courthouse, Wednesday, Jan. 13, 2021, in Boston. The protest was part of a national day of action calling on the incoming Biden administration to extend the eviction moratorium initiated in response to the Covid-19 pandemic. (AP Photo/Michael Dwyer)

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat marţi un nou moratoriu de două luni pe plan federal în ce priveşte evacuarea chiriaşilor care au avut probleme cu plata chiriei din cauza pandemiei, după ce o măsură similară a expirat la sfârşitul săptămânii trecute, relatează dpa, potrivit agerpres.

Noul moratoriu urmează să se aplice în regiunile unde COVID-19 a înregistrat o creştere, a precizat Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).


Citeşte şi: Veganii ar putea scăpa de vaccinarea obligatorie

În absenţa unui astfel de moratoriu, milioane de americani ar risca să fie evacuaţi, în funcţie şi de politicile din statul în care locuiesc.

Un mic grup de congresmeni, în frunte cu reprezentanta democrată de Missouri Cori Bush, au dormit pe treptele exterioare ale Camerei reprezentanţilor timp de cinci zile, în efortul de a atrage atenţia asupra problemei.

Statele federale nu au reuşit să distribuie până acum celor în dificultate decât o mică parte din cele 46,5 miliarde de dolari prevăzute de Congres în Programul de asistenţă de urgenţă pentru chiriaşi în ianuarie şi martie a.c.. Potrivit Departamentului Trezoreriei (ministerul de finanţe american), până la finele lui iunie au fost distribuite doar 3 miliarde de dolari, sau 7% din fondurile disponibile.

Citeşte şi: Două trenuri S-AU CIOCNIT în Cehia! Sunt morţi şi răniţi!

De exemplu, în California, conform Agenţiei pentru afaceri, servicii şi locuinţe, statul a distribuit până marţi 242,65 milioane de dolari ca ajutoare pentru chirie către 20.066 de beneficiari, adică doar o mică parte din cele 5,6 miliarde de dolari de care dispune California sau pe care urmează încă să le primească în cadrul programului sus-numit de asistenţă de urgenţă.

Totuşi, potrivit unui purtător de cuvânt al agenţiei, numărul de aplicaţii a crescut semnificativ de la jumătatea lui iunie, după ce legislativul local a crescut plafonul de compensare până la 100% din chirie, iar autorităţile au în vedere în plus scurtarea timpului de procesare a solicitărilor prin reducerea birocraţiei şi dublarea numărului de lucrători.