DISTRIBUIȚI
REUTERS

Administraţia Joseph Biden a exprimat preocupare, joi seară, pentru situaţia din Liban şi a lansat un apel la calm, după confruntări militare produse în Beirut, soldate cu cel puţin şase morţi şi zeci de răniţi, potrivit agerpres

„Ne alăturăm autorităţilor libaneze în apelurile la calm şi la reducerea tensiunilor”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.


Citește și : Atacul cu arcul din Norvegia a fost un ACT TERORIST

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a cerut evitarea ajungerii la un nou război civil cum a fost cel din perioada 1975-1990. „Armele nu pot redeveni mijloc de comunicare între partidele libaneze, deoarece am stabilit cu toţii să întoarcem această pagină neagră a istoriei noastre”, a afirmat Michel Aoun.

Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 30 sunt rănite în urma unor schimburi de focuri produse joi în oraşul Beirut între militanţi ai grupului şiit Hezbollah şi serviciile de securitate libaneze. Confruntările militare au avut loc în zonele Tayouneh şi Badaro, la periferia sudică a oraşului Beirut, în cursul unui protest organizat de mişcările şiite Hezbollah şi Amal faţă de modul în care se derulează ancheta în cazul exploziei masive produse în 2020 în zona portuară din Beirut.

Premierul Najib Mikati a lansat un apel la calm şi a denunţat tentativele de a provoca violenţe în Liban.

Citește și : Papa Francisc susţine ‘obiecţia de conştiinţă’ în rândul personalului medical care refuză practicarea avorturilor

Organizaţia şiită Hezbollah este foarte influentă în Liban şi deţine controlul asupra zonelor din sudul ţării.

Libanul se confruntă cu o criză economică şi socială masivă, amplificată de explozia produsă pe 4 august 2020 în zona portuară din Beirut. Deflagraţia s-a soldat cu 218 morţi şi mii de răniţi şi a provocat daune majore în multe cartiere din Beirut.