DISTRIBUIȚI
YouTube

Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden priveşte tratatul New START, convenit cu Rusia în această săptămână, drept o primă etapă a angajamentului cu privire la probleme strategice, printre care controlul multilateral asupra armamentelor, a declarat joi ambasadorul SUA la sediul ONU de la Geneva, Robert Wood, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În cadrul Conferinţei privind Dezarmarea, susţinută de ONU, diplomatul american s-a pronunţat pentru un control care ”acoperă mai multe arme, şi în final mai multe ţări”.


Citeşte şi: TRIPLU transplant reuşit la New York. Faţă şi mâini noi pentru un pacient de 22 de ani

”De asemenea, SUA vor căuta că implice China în controlul armelor nucleare şi reducerea riscurilor. China sper că ni se va alătura în acest efort”, a spus Wood.

Semnat în 2010, tratatul New START limitează arsenalele Rusiei şi SUA la cel mult 1.550 de focoase nucleare desfăşurate de fiecare dintre cele două ţări, o reducere de aproape 30% în raport cu plafonul precedent fixat în 2002. Negocierile privind prelungirea acordului au fost în impas pe parcursul mandatului lui Donald Trump de preşedinte al SUA.

Citeşte şi: 140.000 de chilieni au fost vaccinaţi într-o singură zi

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat la 29 ianuarie prelungirea cu cinci ani a tratatului New START privind limitarea arsenalelor nucleare, care fusese ratificată de cele două camere ale parlamentului rus în aceeaşi săptămână.