DISTRIBUIȚI
AP

Guvernul preşedintelui Joe Biden consideră Cisiordania este un teritoriu „ocupat” de Israel, a declarat miercuri Departamentul de Stat american într-o punere la punct după publicarea unui raport care părea să evite această formulare, notează AFP, potrivit agerpres.

„Este un fapt istoric că Israelul a ocupat Cisiordania, Fâşia Gaza şi Înălţimile Golan după războiul din 1967”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.


Citeşte şi: Italia PRELUNGEŞTE restricţiile până la sfârşitul lui aprilie – Black News

El a subliniat că raportul anual privind drepturile omului publicat cu o zi înainte de Washington „foloseşte termenul +ocupaţie+ în contextul statutului actual al Cisiordaniei”. „Este vechea poziţie a guvernelor precedente”, democrate şi republicane, „de-a lungul mai multor decenii”, a insistat el.

În acest raport, Departamentul de Stat a intitulat „Israel, Cisiordania şi Gaza” secţiunea care a fost denumită, până la începerea mandatului fostului preşedinte american Donald Trump, „Israel şi teritoriile ocupate”. Administraţia democrată a preşedintelui Joe Biden a părut astfel că doreşte şi ea să se abţină de la a vorbi explicit despre Cisiordania ca de un teritoriu „ocupat”, în linia diplomaţiei foarte favorabilă statului evreu a fostului guvern republican.

În loc să revină la sintagma „teritorii ocupate”, Departamentul de Stat al SUA a inserat un paragraf explicând că aceste cuvinte folosite „nu reflectă o poziţie cu privire la vreuna dintre problemele legate de statutul final care trebuie să fie negociate de părţile aflate în conflict, în special frontierele specifice ale suveranităţii israeliene la Ierusalim sau graniţele dintre Israel şi un viitor stat palestinian”.

Citeşte şi: Veşti bune de la CDC: Persoanele vaccinate NU mai pot transmite coronavirusul – Black News

„Această secţiune a raportului acoperă Israelul”, „precum şi Înălţimile Golan şi teritoriile din Ierusalimul de Est pe care Israelul le-a ocupat în timpul războiului din iunie 1967”, au afirmat autorii săi. „Statele Unite au recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului în 2017 şi suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan în 2019”, au adăugat ei, fără a reveni asupra acestor decizii.

Ned Price a declarat miercuri că acest lucru nu reflectă o schimbare de poziţie din partea administraţiei Biden care, spre deosebire de Donald Trump, susţine în mod clar soluţia cu două state, israelian şi palestinian.