DISTRIBUIȚI
Yahoo News

Administraţia Biden a cerut marţi unei curţi federale de apel să ridice imediat un ordin care blochează obligativitatea vacinării pentru Covid-19 a angajaţilor companiilor private şi a cerinţei de testare a acestora, avertizând că întârzierea implementării acestei politici va costa vieţi şi va duce la creşterea numărului de spitalizări, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Departamentul de Justiţie a spus Curţii de Apel din SUA pentru al şaselea circuit că ”pericolul pentru lucrători este continuu şi copleşitor”, pe măsură ce birourile se redeschid şi varianta delta foarte transmisibilă se extinde.


Citește și : Premierul belgian reacţionează la protestele violente petrecute la Bruxelles: ‘Complet inacceptabile’

”Mai simplu spus, amânarea obligativităţii va costa probabil multe vieţi pe zi, pe lângă un număr mare de spitalizări, alte efecte grave asupra sănătăţii şi cheltuieli uriaşe. Aceasta este o confluenţă de prejudicii de cel mai înalt nivel”, a argumentat Departamentul de Justiţie în moţiunea sa.

Administraţia Biden a cerut instanţei să permită cel puţin ca cerinţele de purtare a măştii şi de testare pentru lucrătorii nevaccinaţi să rămână în vigoare, în timpul desfăşurării litigiului.

”Deşi vaccinarea este cel mai eficient mijloc de a atenua pericolul grav al Covid-19 la locul de muncă, purtarea măştii şi testarea angajaţilor nevaccinaţi este o alternativă rezonabil de eficientă”, a declarat administraţia instanţei.

SUA raportează în medie aproximativ 95.000 de noi infecţii zilnic, o creştere de 14% faţă de săptămâna anterioară, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins. Peste 1.100 de oameni mor pe zi din cauza virusului în SUA, în medie, potrivit Hopkins.

Aproximativ 50.000 de americani sunt în prezent spitalizaţi cu Covid-19, conform unei medii de şapte zile a datelor Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane până luni, în creştere cu 6% în ultima săptămână.

Administraţia Biden a fost nevoită să oprească implementarea şi aplicarea politicii sale de vaccinare şi testare ca răspuns la un ordin al Curţii de Apel din SUA pentru al cincilea circuit, una dintre cele mai conservatoare curţi de apel din ţară.

Judecătorul Kurt D. Engelhardt, într-o opinie pentru un complet de trei judecători, a spus că politica este ”defectuoasă” şi ”uimitor de extinsă”, ridicând ”preocupări constituţionale serioase”.

Peste două duzini de procese au fost intentate împotriva politicii lui Biden. Procurorii generali republicani, companiile private şi grupurile industriale, cum ar fi Federaţia Naţională de Retail, Asociaţiile Americane de Camioane şi Federaţia Naţională a Afacerilor Independente doresc ca cerinţele să fie anulate.

Sindicatele au dat în judecată cerând instanţelor să extindă cerinţele pentru a acoperi întreprinderile mai mici şi pentru a proteja mai mulţi lucrători. Acele procese au fost transferate în al şaselea circuit săptămâna trecută, după ce administraţia Biden a cerut unui grup de litigii multidistrict să consolideze cazurile într-o singură instanţă prin selecţie aleatorie.

Citește și : Ucraina îşi intensifică exerciţiile de război! Trupele aeropurtate au fost puse în alertă!

Administraţia Biden cere acum ca Curtea de Apel din al şaselea circuit, cu sediul în Ohio, să pună capăt pauzei ordonate de curte din al cincilea circuit din Louisiana.

Departamentul de Justiţie, în moţiunea sa de marţi, a respins preocupările constituţionale ale curţii din al cincilea circuit ca fiind ”nejustificate”, argumentând că solicitarea ca întreprinderile să protejeze angajaţii de pericole la locul de muncă nu depăşeşte autoritatea guvernului federal în temeiul clauzei Constituţiei privind comerţul.

Administraţia Biden a spus, de asemenea, că Administraţia pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, care a dezvoltat regulile în baza prerogativelor de urgenţă, a acţionat bine în limitele autorităţii sale, în conformitate cu statutul stabilit de Congres.