DISTRIBUIȚI
TNW

Administraţia americană a prezentat marţi un plan pentru ameliorarea securităţii cibernetice a reţelei electrice a SUA, pe fondul îngrijorărilor crescânde privind un act de piraterie de mare amploare, relatează AFP, potrivit agerpres

Propusă de Casa Albă şi de Departamentul Energiei, iniţiativa prevede un parteneriat public-privat în cursul următoarelor 100 de zile pentru modernizarea sistemelor de control ale infrastructurilor cele mai vulnerabile la atacuri.


Citește și : 260 de ONG-uri cer 5,5 miliarde de dolari pentru a salva de la foamete 34 de milioane de oameni

„SUA se confruntă cu o ameninţare cibernetică sofisticată şi în creştere din partea unor actori răuvoitori care încearcă să perturbe accesul la electricitatea de care americanii au nevoie pentru casele şi companiile lor”, a declarat secretarul pentru energie, Jennifer Granholm.

„Este atât rolul guvernului, cât şi al sectorului privat să împiedice posibile pagube şi de aceea lucrăm împreună pentru a lua aceste măsuri decisive pentru ca americanii să poată conta pe o reţea energetică rezistentă, sigură şi ireproşabilă”, a adăugat ministrul.

Nicio finanţare specifică nu a fost menţionată pentru această iniţiativă, care este anunţată după numeroase avertismente ale experţilor privind riscurile unor atacuri cibernetice asupra infrastructurilor critice ale SUA în timpul pandemiei de COVID-19.

La sfârşitul anului trecut a fost scos la lumină un amplu atac cibernetic asupra unor organizaţii guvernamentale şi companii americane, piraţii reuşind să infiltreze platforma de editare de software SolarWinds.

SUA, care acuză Rusia că este în spatele acestui atac, au anunţat recent represalii împotriva Moscovei.

În martie, un grup de hackeri susţinut de China a exploatat breşe de securitate ale serviciului de mesagerie profesională Exchange Server al Microsoft, pentru a pirata zeci de mii de organizaţii americane, printre care companii, oraşe şi colectivităţi locale.

Emily Horne, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, dă asigurări că planul de protecţie al reţelei electrice prevede „obiective ambiţioase, dar realizabile”.

Citește și : O cofetărie din Ungaria vinde deserturi în formă de vaccin: Galben pentru AstraZeneca, verde pentru Pfizer

În plus, el „va ajuta proprietarii şi operatorii să-şi modernizeze abilităţile în materie de apărare cibernetică, în special ameliorându-şi capacităţile în materie de detectare, de diminuare a riscurilor şi de investigare penală”.

Administraţia afirmă că planul îi încurajează pe operatori să treacă la sisteme care permit să aibă „o cunoaştere a situaţiei în timp aproape real” în caz de risc de atac cibernetic.