DISTRIBUIȚI
Bloomberg.com

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat decizia finală de a exclude participarea guvernelor din Cuba, Venezuela şi Nicaragua la Summitul Americilor, au afirmat surse informate citate luni de agenţia Reuters, potrivit agerpres

Decizia în acest sens, care vine după câteva săptămâni de deliberări intense, riscă să atragă un boicot din partea preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador şi a altor lideri regionali, care au ameninţat să nu participe nici ei la summitul găzduit săptămâna aceasta de Washington în cazul excluderii celor trei. Or, un asemenea boicot ar pune administraţia SUA într-o situaţie jenantă, notează Reuters.


Citește și : Atacuri aeriene ale armatei ruse au loc în nordul și estul Ucrainei

Potrivit unei surse de la Washington, preocupările privind drepturile omului şi lipsa democraţiei în cele trei ţări au avut cea mai mare pondere în luarea deciziei de a nu le invita.

Informaţia, anunţată iniţial de agenţia Bloomberg, nu a fost comentată deocamdată de Casa Albă.

S-a avut în vedere să i se ofere Cubei un rol mai limitat, pentru a-l determina pe preşedintele mexican să renunţe la boicot, dar ideea a fost respinsă, a menţionat o sursă duminică seara. Au fost invitaţi în schimb militanţi ai societăţii civile cubaneze.

Cel de-al nouălea Summit al Americilor, găzduit la Los Angeles între 6 şi 10 iunie sub sloganul „Construind un viitor sustenabil, rezilient şi echitabil”, urmează să fie inaugurat miercuri de preşedintele Joe Biden.

Citește și : Președintele Uniunii Africane: Putin s-a arătat dispus să deblocheze exporturile de cereale ucrainene