DISTRIBUIȚI

Administraţia Bashar al-Assad a condamnat, vineri, „agresiunea” Statelor Unite pe teritoriul sirian, avertizând că operaţiunea este un semnal negativ privind intenţiile Administraţiei Joseph Biden de respectare a normelor internaţionale, informează mediafax.

„Această agresiune este un semnal negativ în privinţa politicilor noii Administraţii americane, care ar trebui să adere la legitimitatea internaţională, nu la legea junglei urmărită de precedenta Administraţie americană”, anunţă Ministerul de Externe de la Damasc.


Citește și : Washingtonul cere armatei din Armenia să nu se bage în politică

Administraţia Bashar Al-Assad avertizează, conform Agenţiei France-Presse şi publicaţiei La Provence, că există riscul „escaladării” tensiunilor în Orientul Mijlociu.

La rândul său, Rusia a condamnat vehement bombardamentele efectuate de Statele Unite asupra unor poziţii ale grupurilor islamiste proiraniene din Siria, soldate cu cel puţin un mort şi numeroşi răniţi. „Condamnăm vehement aceste acţiuni. Cerem respectarea necondiţionată a suveranităţii Siriei şi a integrităţii teritoriale a acestei ţări”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, conform agenţiei Reuters. Rusia şi Iranul sunt principalii susţinători internaţionali ai Administraţiei Bashar al-Assad.

Cel puţin un militant islamist a fost ucis, iar alţii au fost răniţi în raidurile aeriene americane efectuate în zona Boukamal din Siria, au declarat surse militare citate de agenţia Associated Press.

Statele Unite au atacat, în cursul nopţii de joi spre vineri, poziţii militare din Siria ale unor grupuri islamiste proiraniene, ca reacţie la atacurile cu rachete care au vizat obiective americane din Irak. „Raidurile aeriene au distrus mai multe poziţii situate la un punct de control utilizat de grupuri militante susţinute de Iran, inclusiv Kait’ib Hezbollah şi Kait’ib Sayyid al Shuhada. Această ripostă militară proporţionată a fost efectuată alături de măsuri diplomatice, inclusiv consultări cu parteneri din coaliţie. Operaţiunea transmite un mesaj clar: preşedintele Joe Biden va acţiona pentru protejarea personalului militar american. În acelaşi timp, am acţionat în mod deliberat pentru a reduce tensiunile în estul Siriei şi Irak”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Citește și : Michelle Bachelet critică Rusia și China pentru restricțiile asupra libertăților

În ultimele două săptămâni, obiective americane din Irak, inclusiv Ambasada SUA din Bagdad, au fost vizate de atacuri cu rachete, atribuite unor grupuri islamiste proiraniene. Un civil american a fost ucis, iar alţii au fost răniţi în atacuri.

Bombardamentele americane intervin în contextul în care Statele Unite şi Iranul depun eforturi pentru relansarea negocierilor pe tema Acordului nuclear iranian.