DISTRIBUIȚI
CNN.com

Faisal Mekdad, adjunct al ministrului de Externe din Siria, a declarat marți că regiunea siriană Idlib va fi recuperată de către forțele guvernamentale, prin intermediul războiului sau al unor măsuri pacifiste, relatează Reuters, potrivit mediafax.

„La fel cum am obținut victoria în fiecare parte a Siriei, vom reuși și în regiunea Idlib, mesaj care trebuie să fie clar pentru toată lumea. Vom recupera Idlib prin război sau măsuri pacifiste”, a declarat Faisal Mekdad.


Citește și : Zeci de pompieri mobilizaţi pentru a stinge un incendiu izbucnit la un centru de agrement din nordul Londrei

Conform declarației adjunctului, Guvernul va reuși să preia controlul asupra regiunii din nord-vestul Siriei în ciuda acordului semnat de Rusia și Turcia, care a oprit o ofensivă a armatei siriene.

Reprezentanții ONU au avertizat că o ofensivă în regiunea Idlib ar duce la o catastrofă umanitară, având în vedere că în zonă locuiesc peste trei milioane de civili.

Preşedinţii Rusiei şi Turciei, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, au decis constituirea unei zone demilitarizate în provincia siriană Idlib. Măsura are rolul separării militarilor sirieni de combatanţii insurgenţi. În zona demilitarizată vor patrula militari turci şi ruşi.

Citește și : Reprezentanţi ai Rusiei şi SUA vor discuta în octombrie despre noul tratat START

Vladimir Putin a declarat că armamentul greu va fi retras din zona demilitarizată, care va fi instituită începând din 15 octombrie.

Regiunea Idlib din nord-vestul Siriei și nordul regiunii Alep sunt ultimele două enclave majore controlate de rebeli.