DISTRIBUIȚI

Fundaţia finanţistului american născut la Budapesta George Soros a indicat vineri că analizează posibilitatea de a-şi continua activitatea în Ungaria, după atacurile repetate la care a fost supusă din partea premierului Viktor Orban, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Organizaţia lui Soros, Open Society Foundations (OSF), a precizat, solicitată să comenteze informaţiile din media în sensul că ar urma să se mute la Berlin, că urmăreşte îndeaproape proiectul de lege al administraţiei lui Orban cu privire la organizaţiile neguvernamentale, care „ar limita în mod dramatic activităţile societăţii civile în Ungaria”.


Citeşte şi: Donald Trump l-a invitat pe Vladimir Putin la Casa Albă

„Avem în vedere diferite opţiuni, în condiţiile în care securitatea personalului nostru de la Budapesta şi integritatea muncii noastre sunt de cea mai mare importanţă”, se arată într-un comunicat al OSF citat de Reuters.

Este de aşteptat ca aşa-zisul pachet „Stop Soros” să fie printre primele legi adoptate de noul legislativ după reunirea sa, în urma alegerilor legislative de la 8 aprilie, câştigate de Orban. Acesta prevede, între altele, ca ministrul de interne să poată interzice acele ONG-uri care susţin migraţia şi prezintă un risc pentru securitatea naţională şi impunerea unei taxe de 25% pe donaţiile din străinătate către ONG-urile care susţin migraţia în Ungaria. Scopul legii, conform guvernului, este descurajarea imigraţiei ilegale despre care Viktor Orban afirmă că erodează stabilitatea europeană şi este susţinută în parte de Soros.

Citeşte şi: Doi poliţişti au fost împuşcaţi mortal în Florida

Premierul ungar a menţionat vineri în interviul săptămânal acordat postului public de radio că se aşteaptă la continuarea conflictului cu grupările liberale civile, indiferent de ce va face OSF.

„Dacă vor considera că îi ajută o prezenţă puternică la Budapesta, vor rămâne. Dacă preferă să plece şi să lupte din exterior, vor pleca. Dar să nu credeţi cumva că vor renunţa”, a spus el.

Publicaţia austriacă Die Presse l-a citat joi pe Patrick Gaspard, directorul organizaţiei lui Soros din Ungaria, Open Society Foundations (OSF), afirmând că aceasta a decis să plece din Budapesta şi intenţionează să deschidă un nou birou la Berlin, din vară.

Citeşte şi: Orban nu plânge după fundaţiile lui Soros