DISTRIBUIȚI
RITESH SHUKLA/GETTY IMAGES

Toate țările se luptă să ofere modele statistice corecte și care contează, spune agenția internaținală.

Numărul de decese la nivel mondial cauzate de boala transmisă de coronavirus, COVID-19, este probabil mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale, întrucât toate țările se luptă să ofere modele statistice precise și numărări cât mai precise, a declarat vineri Organizația Mondială a Sănătății, conform Market Watch.


Evaluarea anuală a „stării sănătății lumii” a agenției, prezentată în raportul său de statistici mondiale privind sănătatea pentru 2021, a constatat că, la 31 decembrie 2020, numărul real al deceselor globale de COVID era de cel puțin 3 milioane, sau cu 1,2 milioane mai mult decât 1,8 milioane raportate oficial la acea vreme.

Numărul oficial a crescut de atunci la 3,4 milioane, pe baza datelor agregate de Universitatea Johns Hopkins, dar este probabil să nu fie tocmai precis, a spus OMS.

„Pe baza estimărilor excesului de mortalitate pentru 2020, cele 3,4 milioane de decese raportate în prezent la OMS sunt probabil o scădere semnificativă, cu cifre reale de cel puțin 2-3 ori mai mari”, se arată în raport.

India, care se află în prezent în mijlocul unui val sever de infecții, are al doilea cel mai mare număr de cazuri oficiale după SUA la peste 26 de milioane de cazuri confirmate, dar experții sunt de acord că numărul este probabil mult sub ciferele actuale, dat fiind lipsa de teste în multe părți ale țării și presiunea generală asupra sistemului său de sănătate.

De săptămâni bune, pacienții din India COVID au murit în ambulanțe în timp ce așteaptau eliberarea unui pat de spital și oxigenul vital. Oficialii au găsit cadavre care pluteau pe malurile râului Gange, fiind îngrijorate că persoanele mai sărace care nu-și mai pot permite incinerări costisitoare aruncă acolo corpurile fără suflare.

China, unde virusul a fost descoperit pentru prima dată la sfârșitul anului 2019, a înregistrat 102.822 de cazuri confirmate și 4.846 de decese, conform cifrelor sale oficiale, despre care se consideră că nu sunt raportate fidel.

China, cu o populație de 1,39 miliarde, are mai puține decese, conform cifrelor sale oficiale, decât Irlanda, cu o populație de doar 4,9 milioane. Numărul oficial de morți din Irlanda este de 4.941.

„Pandemia COVID-19 prezintă amenințări majore la adresa sănătății și bunăstării populației la nivel global și împiedică progresul în îndeplinirea ODD (obiectivele de dezvoltare durabilă) și a obiectivelor„ trei miliarde ale OMS”, se arată în raport.

Obiectivele “trei miliarde“ sunt o inițiativă de îmbunătățire a sănătății a miliarde de oameni până în 2023. Acestea fac parte din al treisprezecelea program general de lucru al OMS, acționând atât ca măsură, cât și ca strategie politică.

„Cu 90% dintre țări care raportează întreruperi la serviciile esențiale de sănătate și 3% din gospodării cheltuiesc mai mult de 25% din bugetul lor pentru asistență medicală în 2015, UHC (asistență medicală universală) are cel mai mare risc de a rămâne în urmă”, se arată în raport.

În afara pandemiei, speranța de viață globală măsurată la naștere a urcat la 73,3 ani în 2019 de la 66,8 ani în 2000, raportul a constatat că speranța de viață a sănătății a crescut de la 58,3 la 63,7 ani.

„Cele mai mari realizări se înregistrează în țările cu venituri mici, în principal datorită reducerii rapide a mortalității copiilor și a bolilor transmisibile”, se arată în raport.

Consumul global de tutun a scăzut cu 33% din 2000, dar acest lucru este temperat de o creștere a obezității globale, cu până la un sfert din populațiile din țările cu venituri ridicate care suferă de obezitate în 2016, a constatat raportul.

Bolile netransmisibile au reprezentat 7 din 10 cauze de deces la nivel mondial în 2019, a declarat OMS.