DISTRIBUIȚI
Al Arabiya

Premierul interimar irakian a declarat luni că retragerea trupelor SUA din Irak ţine de competenţa Irakului, după ce parlamentul de la Bagdad a solicitat în ajun ca trupele străine să părăsească această ţară din Orientul Mijlociu, potrivid dpa, scrie agerpres.

‘Nu vom accepta ca Irakul să devină o scenă pentru reglări de conturi’, a afirmat premierul interimar irakian Adel Abdel-Mahdi în cursul unei întâlniri cu ambasadorul Chinei la Bagdad.


Citește și : Trump voia să distrugă axa pro-Iran asasinându-l pe Soleimani, dar a întărit-o (experţi)

Parlamentul irakian a adoptat duminică o rezoluţie prin care cere să se pună capăt prezenţei trupelor străine în ţară în legătură cu coaliţia condusă de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

La ora actuală, în Irak staţionează aproximativ 5.000 de soldaţi americani.

Această decizie intervine după un atac cu dronă la Bagdad în care a fost ucis Qassem Soleimani, comandantul forţei de elită iraniene Quds, precum şi Abu Mahdi al-Mohandes, şeful adjunct al unei miliţii irakiene şiite proiraniene Hashd al-Shaabi, împreună cu alţi câţiva militanţi pro-Iran.

Abdel-Mahdi a declarat duminică că demersuri sunt în curs de desfăşurare pentru plecarea trupelor străine din ţară.

Citește și : Patriarhul rus Kirill i-a felicitat pe creştinii ortodocşi de rit vechi cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun

‘Responsabili irakieni din diferite departamente pregătesc un memorandum cu privire la etapele juridice şi procedurale pentru punerea în aplicare a deciziei privind retragerea trupelor străine’, a anunţat anterior serviciul de presă al premierului irakian.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat Irakul cu sancţiuni dacă va exista ‘vreo ostilitate’ în ceea ce priveşte cererea de plecare a trupelor americane.