DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat duminică Israelul drept ”stat terorist” care ”omoară copii”, adăugând că ”va lupta prin toate mijloacele” împotriva recunoaşterii de către SUA a Ierusalimului drept capitala statului evreu, relatează AFP. 

”Palestina este o victimă inocentă (…), în ce priveşte Israelul, acesta este un stat terorist, da, terorist !”, a declarat Erdogan într-un discurs incendiar la Sivas (centru). ”Nu vom abandona Ierusalimul la bunul plac al unui stat care omoară copii”, a adăugat Erdogan.


Aceste declaraţii survin la câteva zile după decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, decizie ce a fost ferm condamnată de către Ankara.

Preşedintele turc, care a calificat de mai multe ori Ierusalimul drept ”linia roşie pentru musulmani”, a criticat vehement decizia lui Trump, precizând că ea este ”nulă şi neavenită” pentru Ankara.

”Vom lupta până la capăt prin toate mijloacele” împotriva acestei decizii, a continuat şeful statului turc, reamintind că un summit al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) va avea loc miercuri la Istanbul.

Anunţarea deciziei de către SUA a fost urmată de violenţe, în cursul cărora patru palestinieni au fost ucişi şi câteva zeci răniţi.

În timpul discursului lui Erdogan, în spatele lui a fost proiectată o fotografie care arăta un adolescent prezentat drept un palestinian din Hebron, din Cisiordania ocupată, legat la ochi şi dus de către indivizi în uniformă prezentaţi drept soldaţi israelieni.

”Vedeţi cum aceşti terorişti trag de un copil de 14 ani”, a afirmat Erdogan, vorbind despre fotografie, a cărei autenticitate nu a putut fi verificată imediat.