DISTRIBUIȚI
thenational.ae

Liderul kurd Masoud Barzani a pus duminică pe seama unei „înalte trădări” pierderea cvasitotalităţii teritoriilor disputate cu Bagdadul după referendumul pentru independenţa Kurdistanului irakian, relatează AFP. 

Astfel, după ce îşi anunţase într-o scrisoare adresată Parlamentului voinţa de a nu mai fi preşedinte al acestei regiuni autonome din nordul Irakului, liderul kurd a făcut o declaraţie la televiziune.


El a denunţat o „înaltă trădare naţională în 16 octombrie”, referindu-se – fără a-i numi – la conducătorii partidului rival Uniunea Patriotică a Kurdistanului (UPK), ai cărei combatanţi se retrăseseră în 16 octombrie fără luptă din provincia bogată în resurse petroliere Kirkuk în faţa armatei federale irakiene.

Liderii UPK anunţaseră că au căzut de acord cu Bagdadul asupra unei astfel de retrageri.

Barzani a acuzat Bagdadul că „ar fi avut un plan deja pregătit (pentru a recuceri zonele disputate) şi a utilizat referendumul ca pretext”.

„Grupările paramilitare Hashd al-Shaabi, care completau efectivele armatei irakiene, erau decise să meargă la confruntare”, a adăugat el.

Zonele disputate sunt teritorii în care combatanţii kurzi îşi extinseseră dominaţia în ultimii ani, depăşind frontierele administrative ale regiunii lor autonome, stabilite în 2003.

După referendumul pentru independenţă – iniţiat de Masoud Barzani şi organizării căruia Bagdadul i se opusese – forţele federale s-au redesfăşurat în aceste zone în zece zile aproape fără lupte.

Duminică seara, după un armistiţiu acordat de Bagdad în urma violentelor dueluri de artilerie grea, forţele kurde şi irakiene s-au pus de acord asupra unei redesfăşurări a forţelor federale la postul de frontieră Fish Khabur, pe unde trece un oleoduct-cheie spre Turcia.

Acest terminal situat la graniţa teritoriilor turc, sirian şi irakian este strategic pentru finanţele kurzilor din Irak, ca şi ale Siriei.

Între altele, Masoud Barzani s-a referit la sprijinul internaţional pe care conta când a organizat în 25 septembrie referendumul pentru independenţa Kurdistanului, împotriva avizului tuturor şi în primul rând a Bagdadului.

„Nu credeam” că SUA nu se vor opune „unui atac feroce împotriva poporului kurd”, unul dintre aliaţii lor în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a afirmat el subliniind reacţia forţelor irakiene după referendum.