DISTRIBUIȚI

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko este suspectat că a ordonat şefului Serviciului de informaţii externe al Ucrainei să-l numească pe unul dintre apropiaţii săi în funcţia de adjunct al său în 2018, au declarat presei anchetatorii miercuri, potrivit dpa, scrie agerpres.

Procedura prevăzută pentru ocuparea postului respectiv a fost astfel ocolită, au indicat anchetatorii. În caz de condamnare, Poroşenko (54 de ani) riscă până la zece ani de închisoare.


Citește și : Berlinul a fost informat oficial despre o posibilă retragere parţială a forţelor americane din Germania

Fostul preşedinte a catalogat procedura penală împotriva sa drept o persecuţie la adresa sa ca „lider al opoziţiei”. Prosperul om de afaceri conduce Partidul Solidaritatea Europeană în Rada Supremă (parlamentul unicameral) din august anul trecut.

„Ceea ce se întâmplă acum nu are nicio legătură cu … democraţia sau cu o anchetă penală”, le-a spus Poroşenko susţinătorilor săi la Kiev.

Petro Poroşenko l-a acuzat pe actualul preşedinte Volodimir Zelenski că ar fi ordonat personal ancheta împotriva sa.

Citește și : SUA au deschis un consulat la Nuuk, capitala Groenlandei

De când a predat mandatul său de preşedinte în 2019, peste 20 de anchete preliminare au fost deschise împotriva lui Poroşenko, el fiind acuzat de abuz de putere, evaziune fiscală, corupţie şi de înaltă trădare, între alte delicte.

Pe 1 ianuarie, Zelenski a ridicat imunitatea pentru toţi parlamentarii, îndeplinind una din promisiunile sale electorale.