DISTRIBUIȚI

Aproximativ 400 de persoane au fost ucise în violenţele izbucnite săptămâna trecută în vestul Myanmarului, cel puţin 38.000 de musulmani Rohingya refugiindu-se în ţara vecină Bangladesh, a anunţat armata birmaneză şi agenţiile umanitare internaţionale, potrivit dpa.

Zeci de oameni au murit în timp ce încercau să traverseze un râu pentru a ajunge în Bangladesh, pentru a scăpa de violenţele din statul Rakhine (vestul Myanmarului). Cel puţin 1 milion de etnici Rohingya trăiesc în Rakhine şi de mai multe decenii aceştia fac obiectul persecuţiilor, inclusiv restricţiilor asupra libertăţii de mişcare.


Armata birmaneză a anunţat că desfăşoară operaţiuni contra ‘teroriştilor extremişti’ pentru a-i proteja pe civili.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) a estimat că cel puţin 38.000 de musulmani Rohingya au trecut în Bangladesh începând cu data de 25 august.

O nouă grupare militantă, Armata de Salvare Arakan Rohingya, a fost creată în vara anului trecut, iar în octombrie aceasta a atacat forţele de securitate din Myanmar, acţiuni urmate de represalii masive din partea armatei, soldate cu victime şi în rândul civililor.

Situaţia gravă din Myanmar l-a determinat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să afirme vineri că moartea membrilor comunităţii Rohingya din ultima săptămână constituie un genocid care îi vizează pe musulmanii din regiune.

”Acolo are loc un genocid. Toţi cei care ignoră acest genocid comis sub umbrela democraţiei sunt şi ei parte din acest masacru”, a declarat Erdogan, cu ocazia celebrării sărbătorii musulmane Eid al-Adha la sediul Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, de guvernământ) din Istanbul.

Şeful statului turc a precizat că situaţia din Myanmar va fi dezbătută în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, care începe pe 12 septembrie la New York.