DISTRIBUIȚI

Moscova se află probabil în spatele întreruperilor care au afectat reţeaua de comunicaţii mobile a Letoniei înainte de exerciţiile militare ruse „Zapad” de luna trecută, într-o aparentă testare a instrumentelor sale de atac cibernetic, au afirmat oficiali letoni şi din cadrul NATO, relatează joi Reuters, potrivit agerpres. 

Rusia este suspectată că ar fi blocat reţeaua de comunicaţii mobile a Letoniei de-a lungul coastei sale de vest timp de şapte ore pe data de 30 august, au afirmat diplomaţi NATO şi oficiali ai serviciilor de securitate letone. În acest scop ar fi fost folosită o staţie de bruiaj a comunicaţiilor din Kaliningrad, orientată către Suedia.


Oficiali letoni suspectează că Moscova a vizat serviciul de urgenţă 112 al Letoniei, care a fost perturbat pentru prima dată pe 13 septembrie, chiar înainte de cea mai intensă fază a exerciţiilor militare ruse „Zapad”.

Citește și: Șeful diplomației maghiare aduce OSANALE Moscovei: ‘Sancțiunile impuse Rusiei nu și-au atins scopul’

„Se pare că Rusia ar fi activat o staţie de bruiaj a comunicaţiilor mobile din Kaliningrad, una foarte puternică, ce nu era însă îndreptată către Letonia, ci către Gotland, Insulele Aaland”, a spus Karlis Serzants, vicepreşedinte al Comisiei pentru Securitate Naţională din Parlamentul leton. „Una dintre unde a afectat şi Letonia”, a menţionat el după ce a fost informat de serviciile secrete letone.

Întreruperile au fost însă minore în comparaţie cu atacurile lansate de hackeri care au afectat activitatea unor companii multinaţionale, a unor porturi şi servicii publice din întreaga lume în acest an, au precizat oficialii citaţi.

Comandantul forţelor terestre americane din Europa, generalul Ben Hodges, a declarat că Rusia a dezvoltat „o capacitate semnificativă în ceea ce priveşte războiul electronic” în ultimii trei ani.

„O mare parte a acestor capacităţi a fost prezentată în timpul exerciţiilor Zapad”, a declarat Ben Hodges, vorbind despre un semn al progresului semnificativ înregistrat de Rusia în războiul electronic, în timp ce NATO luptă împotriva insurgenţilor în Afganistan.