DISTRIBUIȚI
Germania International

Autenticitatea unei acuarele „mediocre” care reprezintă o vedere a Vienei şi care ar fi semnată de Adolf Hitler este pusă sub semnul îndoielii de cercetători olandezi, care cred mai degrabă că ar fi opera unui falsificator, relatează AFP.

„Este foarte probabil vorba despre un fals Hitler”, au afirmat Bart Droog şi Jaap van den Born, doi „specialişti în depistarea imitaţiilor de opere ale lui Adolf Hitler”, citaţi miercuri de cotidianul olandez De Volkskrant, conform agerpres .


Acuarela a fost totuşi autentificată de experţi ca fiind opera tânărului Hitler atunci când trăia la Viena, între 1908 şi 1913, şi recent trimisă Institutului naţional olandez pentru documentarea războiului (NIOD), creat după cel de Al Doilea Război Mondial pentru a aduna arhivele privind ocupaţia nazistă dintre 1940 şi 1945.

Citește și : Vladimir Putin şi-a depus dosarul de candidat la Comisia Electorală Centală

„NIOD ia aceste comentarii foarte în serios şi este deschis la reacţii critice în cadrul cercetătorilor sale”, a reacţionat institutul într-un comunicat, precizând că concluziile sale privind autenticitatea tabloului sunt „provizorii”.

Potrivit lui Bart Droog şi Jaap van den Born, acuarela ar putea fi semnată de Reinhold Hanisch, un falsificator bine cunoscut al operei dictatorului. O ipoteză „plauzibilă” dar bazată pe argumente indirecte, potrivit NIOD.

„Ne vom continua cercetările”, a declarat directorul institutului, Frank van Vree, care nu este totuşi „sigur că va putea fi găsită o probă definitivă”.

Acuarela cu vechile fortificaţii ale Vienei descrisă drept „mediocră”, sau chiar „urâtă”, de către specialiştii în artă a făcut obiectul unei donaţii către institutul olandez în acest an.

Fosta proprietară a declarat că nu dorea să aibă această operă în colecţie. Ea o moştenise de la tatăl ei care, potrivit acesteia, o cumpărase la un târg de timbre şi cărţi poştale cu 75 de cenţi şi nu a realizat decât după aceea că este semnată A. Hitler.

Ocupaţia nazistă a Olandei a fost marcată de deportarea a peste 100.000 de evrei, printre care tânăra Anne Frank şi familia sa.

Majoritatea picturilor lui Adolf Hitler sunt în colecţii private din Austria, Marea Britanie, Germania şi SUA, iar patru se află încă în mâinile armatei americane, care le-a confiscat în timpul războiului.