DISTRIBUIȚI
Sehatcoy.com

Peter Pellegrini, premierul Slovaciei, a declarat marți că Bratislava și restul statelor din Grupul de la Visegrad (V4) consideră că nu este obligatoriu să fie aplicat sistemul de tip „primul candidat” (Spitzenkandidat) pentru desemnarea președintelui Comisiei Europene, scrie mediafax.

„Slovacia, dar de asemenea și țările V4, nu considerăm sistemul Spitzenkandidat drept cuvânt de lege pentru noi”, a declarat Pellegrini, după ce a ajuns la Bruxelles, unde va participa la summitul Consiliului European, informează agenția de știri Reuters.


Citește și : Teheranul salută oferta Japoniei de a fi mediator în negocierile cu Washingtonul

Liderul de la Bratislava a mai afirmat că ar dori ca politicianul și diplomatul slovac Maros Sefcovic, actualmente vicepreședinte al Comisiei Europene, să ajungă liderul Executivului UE, însă nu este în acest moment candidatul oficial al Grupului de la Visegrad la această funcție.

Competiția pentru președinția Comisiei Europene pare să se configureze cu rapiditate într-o confruntare pe două fronturi, pe de o parte fiind bătălia între partidele paneuropene, iar pe de altă parte lupta pentru supremație între Consiliul European și Parlamentul European.

Pe lângă lupta internă din Parlamentul European, liderii legislativului UE se confruntă și cu opoziția unora dintre liderii din Consiliul European față de sistemul de tip „primul candidat” pentru desemnarea președintelui Comisiei Europene.

Sistemul de tip „primul candidat” nu figurează în tratatele UE, ci este mai degrabă o interpretare a unei prevederi ce prevede selectarea de către Consiliul European a unui candidat ținând cont de rezultatele alegerilor europarlamentare.

Citește și : Jared Kushner susţine un turneu de promovare a planului de pace israeliano-palestinian în Orientul Mijlociu