DISTRIBUIȚI
Parade

Actorul irlandez Liam Neeson a primit o distincţie din partea preşedintelui Irlandei pentru rolul său în promovarea Irlandei şi pentru contribuţia adusă umanităţii, informează vineri Press Association.

La primirea premiului, actorul, vizibil emoţionat, a dezvăluit că este precaut atunci când trebuie să ţină un discurs în public, conform agerpres .


”Mi-e frică, în mod real, de a vorbi în public. Toată lumea spune ‘o, eşti actor, ar trebui să fii bun la asta’, însă nu este adevărat”, a spus Neeson.

Citește și : Un deputat lituanian acuzat de hărţuire sexuală și-a depus mandatul

Actorului i-a fost înmânat vineri Presidential Distinguished Service Award de către preşedintele Michael D Higgins, la reşedinţa oficială a acestuia în Dublin, cunoscută sub numele de Aras an Uachtarain.

Premiul recunoaşte contribuţia deosebită a persoanelor de origine irlandeză care locuiesc peste hotare într-un număr mare de domenii, de la sport, la ştiinţă, acţiuni caritabile sau servicii sociale.

Actorul a spus că este ”onorat” şi ”foarte smerit” şi că va continua să ”fie purtător de drapel pentru arta irlandeză” şi pentru organizaţia UNICEF, din rolul său de ambasador.

Preşedintele Higgins l-a caracterizat pe actorul originar din Ballymena ca fiind ”un irlandez nemaipomenit din afara graniţelor ţării” şi ”un laureat merituos” al premiului.

”Am iniţiat premiul în 2012 pentru a onora irlandezii din afara graniţelor ţării care au adus o contribuţie importantă, nu doar pentru Irlanda, ci pentru umanitate în general”. ”Şi acesta este şi cazul lui Liam Neeson”, a adăugat preşedintele.

Actorul, care joacă în apreciatul film al lui Steven Spielberg, ”Lista lui Schindler”, este un susţinător înflăcărat al Teatrului liric din Belfast, unde şi-a început cariera, şi a Irish Arts Centre din New York, unde locuieşte în prezent.

În ultimii ani, a sprijinit proiecte culturale irlandeze şi a acordat sprijin mai multor iniţiative pentru promovarea turismului irlandez.

De asemenea, a sprijinit campania UNICEF ”Believe In Zero”, atât în Irlanda, cât şi în Statele Unite, campanie care doreşte să aducă în atenţia opiniei publice situaţia critică a celor opt milioane de copii care mor înainte de împlinirea vârstei de cinci ani în fiecare an.