DISTRIBUIȚI
Reuters

Sectorul manufacturier din Statele Unite a încetinit puternic în luna decembrie în condițiile în care volumul comenzilor s-a prăbușit la un minim al ultimilor 11 ani, iar companiile au redus locurile de muncă din industrie pentru a cincea lună consecutiv, transmite Reuters, potrivit mediafax.

Un sondaj în rândul managerilor din industria prelucrătoare (ISM) a relevat că activitatea fabricilor americane a continuat să se situeze în teritoriul negativ și în luna decembrie. Indicele național ISM a înregistrat o valoare de 47,2 puncte, în scădere de la 48,1 puncte în noiembrie. Aceasta este cea mai slabă lună pentru industria prelucrătoare americană din iunie 2009 încoace.


Citește și : Israelul își ia măsuri preventive după moartea lui Qassem Soleimani

O citire peste 50 de puncte reprezintă o expansiune a activității, în timp ce o valoare sub 50 indică contracție. Economiștii consultați de Reuters se așteptau la o creștere a activității față de noiembrie, respectiv o valoare de 49,0 puncte, și în esență la o diminuare a ritmului de contracție pe fondul ameliorării tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China.

Războiul comercial dintre Washington și Beijing a afectat ritmul de creștere al economiei globale, precum și fluxul comercial de bunuri între cele mai mari două economii ale lumii și implicit și cererea externă pentru bunurile americane.

Cele două părți au anunțat luna trecută că au convenit asupra unui text juridic pentru înțelegerea comercială „în primă fază” negociată de aproximativ 20 de luni, iar președintele american a anunțat săptămâna aceasta că acordul va fi semnat în data de 15 ianuarie la Washington.

Totuși, pactul comercial pare să fi venit prea târziu în decembrie pentru a sprijini industria prelucrătoare în ultima lună din an și pentru a atenua încetinirea producției.

Indicele ISM pentru ocuparea forței de muncă a scăzut la 45,1 puncte în decembrie de la 46,6 puncte în noiembrie, cea mai redusă valoare din 2016.

Citește și : Iranul poate da peste cap transportul internațional de petrol ca răspuns la asasinarea lui Qassem Soleimani

Indicele comenzilor noi a scăzut la o valoare de 46,8 puncte, cea mai slabă citire din aprilie 2009, după o valoare de 47,2 în noiembrie. Indicele prețurilor plătite pentru decembrie a înregistrat totuși prima trecere peste pragul de 50 de puncte din luna mai încoace, de 51,7 puncte față de 46,7 puncte în luna anterioară.