DISTRIBUIȚI
Reuters

Activistul rus Piotr Pavlenski, aflat la originea difuzării unor imagini compromiţătoare care au condus la retragerea lui Benjamin Griveaux din cursa pentru Primăria Parisului, a fost reţinut în cadrul unei anchete separate, afirmă surse citate de cotidianul Le Figaro şi de postul BFM TV, scrie mediafax.

Piotr Pavlenski a fost reţinut sâmbătă după-amiază, în cadrul unei investigaţii privind violenţe comise pe 31 decembrie 2019. Activistul rus era dat în urmărire din data de 2 ianuarie pentru „distrugere în formă organizată prin utilizare de mijloace periculoase”.


Citește și : Lavrov: Victoria lui Assad este ‘inevitabilă’ la Idleb

Potrivit unor surse judiciare, investigaţia în cadrul căreia a fost reţinut Piotr Pavlenski nu are legătură cu situaţia care a condus la retragerea politicianului Benjamin Griveaux din cursa electorală pentru funcţia de primar al Parisului.

Benjamin Griveaux, candidatul formaţiunii politice de centru Republica în Mişcare (LREM) şi fost purtător de cuvânt al Guvernului Franţei, a anunţat vineri retragerea din cursa pentru desemnarea primarului Parisului, după difuzarea unor imagini compromiţătoare de către activistul Piotr Pavlenski. „Am decis să îmi retrag candidatura din scrutinul municipal” programat în martie, a declarat Benjamin Griveaux, potrivit BFM TV, Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

„Nu vreau să mă expun mai mult, pe mine şi familia mea, când sunt permise astfel de lovituri. Când mi-am anunţat candidatura la funcţia de primar al Parisului, cunoşteam duritatea vieţii politice. De mai mult de un an, eu şi familia mea am fost vizaţi de afirmaţii calomnioase, de minciuni, de atacuri anonime, dezvăluiri ale conversaţiilor private după ce au fost furate şi ameninţări cu moartea. Acest val de noroi m-a afectat şi le-a făcut rău celor pe care îi iubesc. Ca şi cum acest lucru nu ar fi fost suficient, un nou prag a fost depăşit ieri, iar un website şi reţelele de socializare online au difuzat atacuri urâte care mi-au afectat viaţa privată”, a precizat Benjamin Griveaux.

Înainte de anunţarea deciziei de retragere a candidaturii, Benjamin Griveaux a avut, conform unor surse, o întrevedere cu preşedintele Emmanuel Macron.

Potrivit site-ului LCI.fr, pe un blog au apărut imagini şi mesaje cu caracter obscen între Benjamin Griveaux şi o persoană neidentificată.

Citește și : UE vrea ca G20 să ajungă la un acord privind impozitarea giganţilor digitali

Difuzarea imaginilor a fost revendicată de artistul rus Piotr Pavlenski, exilat în Franţa, unde a obţinut azil politic în anul 2017. Activistul controversat, în vârstă de 35 de ani, a declarat, pentru cotidianul Libération: Benjamin Griveaux „este cunoscut pentru faptul că se bazează în permanenţă pe valorile familiale, spune că vrea să fie primarul familiilor şi menţionează permanent ca exemple soţia sa şi copiii săi. Dar face totul invers. Nu mă deranjează ca oamenii să aibă sexualitatea pe care o doresc (…), dar trebuie să fie oneşti. Însă el vrea să fie liderul oraşului şi minte alegătorii. Eu locuiesc în Franţa, sunt parizian, este important pentru mine”.

Piotr Pavlenski este cunoscut pentru proteste controversate. În ianuarie 2019 a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru că a incendiat faţada unei sucursale a „Banque de France” în octombrie 2017.