DISTRIBUIȚI
RTBF.be

Activistul rus Piotr Pavlenski, care a provocat retragerea candidatului formaţiunii lui Emmanuel Macron la primăria din Paris Benjamin Griveaux, a fost inculpat marţi într-un alt dosar pentru „violenţe agravante” şi pus în libertate sub control judiciar, a anunţat avocatul său, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Magistratul a decis să-l plaseze pe Pavlenski sub control judiciar şi să nu urmeze solicitările ministerului public, care cerea să fie plasat în detenţie”, şi-a exprimat satisfacţia avocatul Yassine Bouzrou, la finalul audierii acestuia la tribunalul din Paris.


Citește și : Vaticanul AMÂNĂ o a doua conferinţă papală

O sursă judiciară a confirmat pentru France Presse inculparea lui Pavlenski, precum şi plasarea sa sub control judiciar.

Violenţele s-au produs de Revelion la domiciliul unui apropiat al avocatului controversat, Juan Branco, în cartierul rezidenţial Saint-Germain-des-Prés, din Paris. Piotr Pavlesnki este acuzat că a rănit două persoane cu cuţitul şi că a lovit o femeie. Activistul rus neagă că a folosit o armă.

„Rămân în libertate, este o veste bună”, a spus Pavlenski. El a precizat totuşi că a refuzat orice obligaţie de tratament psihiatric.

Rusul este deja inculpat într-un alt dosar răsunător, în urma publicării unor înregistrări care au provocat retragerea unui candidat la primăria din Paris.

Fostul purtător de cuvânt al guvernului şi un apropiat al preşedintelui francez, Benjamin Griveaux, a renunţat la candidatura sa pe 14 februarie după difuzarea pe un site înfiinţat de Pavlenski a unor înregistrări video cu caracter sexual pe care el le-a trimis în 2018 unei tinere.

Citește și : Guvernul lui BoJo a trasat planul de luptă împotriva coronavirusului

Aceasta, Alexandra de Taddeo, este actuala parteneră a activistului rus şi a fost de asemenea inculpată în dosarul respectiv.

Pavlenski a mai fost condamnat la începutul lui 2019 la un an de închisoare şi la interdicţia de a deţine arme timp de cinci ani după ce a incendiat faţada unei sucursale din Paris a Banque de France.