DISTRIBUIȚI

Activişti de stânga au mărşăluit vineri spre Ambasada SUA în Filipine, pentru a protesta împotriva apropiatei vizite a preşedintelui american Donald Trump, aşteptat să participe la summitul ţărilor din Asia de Sud-Est, care se va desfăşura în acest sfârşit de săptămâna la Manila, informează dpa, potrivit agerpres.

Efective ale poliţiei i-au blocat pe demonstranţi înainte ca aceştia să ajungă la complexul ambasadei situat pe malul mării, alimentând tensiuni pe măsură ce protestatarii încercau să-şi croiască drum.


Activiştii au scandat slogane anti-SUA şi au agitat pancarte cu mesaje precum „Interzis lui Trump!”, „Trump nu este binevenit!” şi „Jos războiul imperialist al SUA”.

Ei au promis că vor aduce şi mai mulţi protestatari împotriva lui Trump, care ar urma să sosească la Manila duminică, pentru summitul liderilor Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de VIZE în SUA. Un influent congresman american vrea să includă ţara noastră în Programul Visa Waiver

„Ei doar au dorit să-şi exprime protestul şi să condamne vizita lui”, a subliniat grupul pentru apărarea drepturilor omului Karapatan, care a criticat ASEAN, din care fac parte 10 ţări, pentru faptul că este „subordonat” unor parteneri precum SUA, Canada şi Australia.

„Nu există parteneriat aici, ci doar complicitatea ţărilor puternice pentru a vinde, a submina şi jefui restul lumii”, a declarat Cristina Palabay, secretarul general al Karapatan. „Imperialismul SUA echivalează cu războiul, cu încălcarea drepturilor omului, cu politicile economice injuste şi menţinerea unei orânduiri a lumii care favorizează câţiva bogaţi”, a adăugat ea.

Trump este aşteptat să aibă o întrevedere cu preşedintele filipinez Rodrigo Duterte în marja summitului ASEAN sau a Conferinţei Economice Asia-Pacific (APEC) care are loc în Vietnam.

Parlamentari americani i-au cerut lui Trump să critice situaţia privind drepturile omului în Filipine în timpul întrevederii sale cu Duterte, care a jurat că le va spune liderilor străini să renunţe în a aborda subiectul drepturilor omului în timpul summitului ASEAN.

Citeşte şi: Data care va intra în istorie. S-a aflat ziua şi ora EXACTĂ a Brexitului

Duterte a declarat că ar dori să propună la Da Nang, în Vietnam, unde este aşteptat să participe la summitul APEC, organizarea unui summit internaţional cu privire la drepturile omului, dacă alţi lideri vor insista să discute acest subiect.

„Haideţi să organizăm un summit despre cum am putea noi apăra drepturile pentru întreaga rasă umană”, le-a declarat el joi jurnaliştilor. „Ar trebui să-i chemăm pe toţi, nu să mă desfiinţaţi pe mine. Sunt atâtea încălcări ale drepturilor omului”, a spus Duterte. „Mă ofer să găzduiesc acest summit în Filipine. Toate victimele încălcărilor drepturilor omului sunt invitate să-şi exprime nemulţumirile”, a adăugat el.

Cel puţin 3.850 de oameni au fost ucişi în operaţiuni ale poliţiei împotriva unor persoane suspectate de trafic de droguri în perioada de când Duterte a preluat preşedinţia, la 30 iunie 2016 şi până în 16 septembrie 2017, potrivit datelor poliţiei. Pe lângă cei care au fost ucişi în operaţiunile poliţiei, autorităţile investighează, de asemenea, decesul a aproape 11.000 de persoane, pentru a determina dacă morţile lor au legătură cu traficul ilegal de droguri.