DISTRIBUIȚI
ZAO Vostokbunker

Activiștii Greenpeace în caiace și bărci au blocat petrolier rusesc Ust Luga, nelăsându-l să descarce 95.000 de tone de kerosen rusesc în fiordul Oslo, informează mediafax.

Activiștii Greenpeace în caiace și bărci au împiedicat petrolierul Ust Luga să descarce mii de tone de petrol rusesc în port. Acțiunea a avut loc în fiordul Oslo, în portul petrolier Slagentangen, deținut de Esso, o filială norvegiană a companiei americane ExxonMobil.


Citește și :  Macron pe primul loc în scrutinul prezidenţal din Franţa (sondaje)

Activiștii solicită guvernului norvegian să interzică importul de combustibili fosili ruși și cer ca Esso să-și anuleze contractele de cumpărare de combustibili fosili din Rusia în această perioadă de război.

Activiștii aflați într-o barcă s-au legat de lanțul de ancoră pentru a împiedica Ust Luga să meargă la cheu și să descarce.

Activiștii aflați în caiace au afișat bannere pe care scrie „Petrolul alimentează războiul”, „Nu mai alimentați războiul” și „Nu războiului”.

Activistul și șeful Greenpeace Norvegia, Frode Pleym, a declarat: „Petrolul nu se află doar la baza crizei climatice, ci și a războaielor și conflictelor. Suntem șocați de faptul că Norvegia funcționează ca un port liber pentru petrolul rusesc, despre care știm că finanțează războaiele lui Putin. În aceste două luni de război de agresiune a Rusiei, am văzut imagini oribile și cunoaștem suferința inimaginabilă a populației civile nevinovate din Ucraina. Faptul că guvernul nostru permite în continuare importul de combustibili fosili ruși în situația actuală este de neînțeles”.

Ust Luga este încărcat cu 95.000 de tone de kerosen pentru avioane, cu o valoare de piață de 116 milioane de dolari americani. Petrolierul este operat de Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia. Cel mai mare acționar al Novatek este oligarhul Leonid Mikhelson, care are legături strânse cu Vladimir Putin. O treime din veniturile de export ale Rusiei provin din petrol, iar Europa cumpără aproape trei sferturi din acest petrol.

Citește și : Ucraina acuză Rusia de lipsa de coridoare umanitare din oraşul-port Mariupol

 

„Președintele ucrainean a făcut apel la Europa să oprească combustibilii fosili ruși. Și pe bună dreptate. Sursele de venit ale lui Putin trebuie secate imediat, iar interzicerea importului de petrol este un lucru foarte bun. Trebuie să facem ca acest război să înceteze”, a declarat Pleym.

Greenpeace Norvegia a trimis scrisori ferme atât către Esso, cât și către guvernul norvegian, cerând să se pună capăt tuturor importurilor cu petrol și gaze rusești.