DISTRIBUIȚI

Un festival cu tauri organizat în Spania, în timpul căruia bile de gudron în flăcări sunt ataşate de coarnele taurilor, a stârnit revolta activiştilor pentru drepturile animalelor, care au cerut interzicerea acestuia, relatează AFP marţi, potrivit agerpres.

Animalul rămâne de obicei în viaţă la sfârşitul festivalului, însă anul acesta taurul a murit, au declarat organizatorii.


Citește și: Mesaj ferm de pe front: armata ucraineană NU acceptă negocieri cu Rusia!

Partidul pentru apărarea drepturilor animalelor PACMA a declarat că are în vedere o acţiune în justiţie împotriva organizatorilor festivalului şi a repetat cererea sa de interzicere a festivalului.

„Această tradiţie grotescă continuă să fie sărbătorită chiar dacă nu mai suntem în epoca de piatră”, a scris partidul pe Twitter.

Exasperat de bilele de gudron, sub strigătele mulţimii, animalul se află în centrul aşa-numitului festival „Toro Jubilo”, o tradiţie veche de un secol sărbătorită în fiecare an în al cel de-al doilea weekend din noiembrie, în satul Medinaceli, în nordul Spaniei.

Festivalul a fost organizat şi anul acesta. Sâmbătă, chiar înainte de miezul nopţii, bărbaţi îmbrăcaţi în haine gri au târât taurul într-o arenă improvizată, amenajată în piaţa acestui sat cu aproximativ 650 de locuitori.

Ei au legat apoi taurul de un stâlp de lemn, astfel încât să poată ataşa de coarnele animalului două bile de gudron, un material extrem de inflamabil.

În acelaşi timp, un alt bărbat a tras de coada animalului pentru a-l ţine nemişcat, apoi taurul a fost mânjit cu noroi pe spate şi pe cap pentru a-l proteja de flăcări, înainte ca bilele să fie incendiate.

Eliberat într-o arenă cu solul acoperit cu nisip, sub uralele spectatorilor, animalul scutură din cap pentru a încerca să scape de aceste mingi de foc, în timp ce mai mulţi bărbaţi intră în arenă şi se apropie de animal pentru a se feri din calea lui, în timp ce alţii agită o pelerină în faţa taurului.

După 20 de minute, torţele se sting în cele din urmă de la sine, iar taurul, epuizat, se prăbuşeşte înainte de a fi târât afară din arenă.

Alţi activişti pentru drepturile animalelor, printre care şi Jaime Posada, de la filiala spaniolă a mişcării pentru drepturile animalelor Anima Naturalis, au cerut, de asemenea, interzicerea unor astfel de evenimente şi au subliniat tratamentul suferit de taur chiar înainte de a intra în arenă.

Citește și: Zelenski cere ‘G19’ să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

El este închis ore întregi într-o încăpere înghesuită unde „nu se poate mişca, abia se poate ridica în picioare, aşa că animalul este deja stresat”, a declarat el pentru AFPTV.

Spectatorii au refuzat să fie intervievaţi, iar PACMA şi alţi oponenţi ai festivalului au afirmat că au fost împiedicaţi de localnici să filmeze.