DISTRIBUIȚI
mirror.co.uk

Gruparea ecologistă Just Stop Oil a organizat marţi un protest în apropiere de Downing Street, strada din Londra unde se află reşedinţa oficială a premierului britanic, pentru a-i cere lui Rishi Sunak să interzică orice exploatare nouă a zăcămintelor de combustibili fosili, relatează AFP, potrivit agerpres

În reţelele sociale au fost difuzate înregistrări video în care se vede cum activiştii încearcă să sară gardurile înalte care blochează accesul pe artera respectivă şi sunt opriţi imediat de forţele de ordine.


Citește și : Kremlinul susţine că NU e nevoie de un decret semnat de Putin pentru a opri mobilizarea

Grupul afirmă că alţi militanţi s-au aşezat pe jos în Whitehall, strada din care se intră pe Downing Street, şi au desfăşurat bannere. Unii dintre ei s-au lipit de asfalt.

Just Stop Oil (opriţi pur şi simplu petrolul – n. red.) a cerut printr-un comunicat guvernului de la Londra să renunţe la „noile proiecte petroliere şi gaziere”, avertizând că „această politică de genocid va ucide mii de oameni, fără să reuşească să lupte împotriva celei mai grave crize a costului vieţii care s-a resimţit vreodată în această ţară”. Activiştii de mediu cer de asemenea impozitarea excepţională a profiturilor companiilor petroliere.

Deşi şase membri ai grupării sunt în prezent în închisoare după participarea la diferite proteste, Just Stop Oil susţine că nu se va lăsa intimidată şi nu va permite „să i se închidă gura”, în timp ce guvernul condus de Sunak încearcă să reglementeze măsuri împotriva tacticilor de gherilă ale protestatarilor.

În ultima lună, Just Stop Oil a realizat o serie de acţiuni care au provocat uneori nemulţumirea publicului. Printre altele, membri ai grupării au mâzgălit cu tort statuia de ceară a regelui Charles de la muzeul Madame Tussaud, au aruncat cu supă pe un tablou cu floarea soarelui de Van Gogh la National Gallery din Londra şi cu vopsea pe sediul unui dealer de automobile Aston Martin.

După protestul de marţi, gruparea afirmă că va face o pauză în campania de „rezistenţă civică” începută în octombrie, pentru a da răgaz guvernului „să reflecteze la răspunderea sa faţă de ţară”.

Citește și : Erdogan va discuta cu Putin şi Zelenski despre exportul cerealelor ucrainene

„Dacă, aşa cum din nefericire ne aşteptăm, nu vom primi niciun răspuns din partea miniştrilor la cererea noastră până vineri, 4 noiembrie, vom intensifica perturbările legale împotriva acestui guvern trădător. Acţiunile noastre vor fi pe măsura necesităţii de a pune capăt crimei împotriva umanităţii reprezentate de noile exploatări de petrol şi gaze”, a mai comunicat Just Stop Oil.