DISTRIBUIȚI
The Week UK

Actele antisemite au atins în 2021 cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, cu peste zece incidente pe zi în întreaga lume, potrivit unui raport publicat luni de Agenţia Evreiască şi Organizaţia Mondială Sionistă, transmite France Presse, potrivit agerpres

Aproape 50 la sută dintre actele antisemite au avut loc în Europa şi aproape 30 la sută în Statele Unite. Anul acesta a fost marcat de un număr record de acte antisemite în întreaga lume, se spune în acest raport anual.


Citește și : Beijingul se aşteaptă la poluare atmosferică în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă

”Principalele acte înregistrate au fost vandalizarea, distrugerea, marcarea şi profanarea pietrelor funerare, urmate de acte de propagandă”, subliniază raportul.

”Agresiunile fizice şi verbale reprezintă mai puţin de o treime din incidentele” înregistrate, detaliază raportul, publicat cu trei zile înainte de Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată joi.

Documentul indică, de asemenea, „o creştere semnificativă a numărului de conspiraţii antisemite postate pe reţelele de socializare” şi constată că această creştere a actelor antisemite în 2021 este parţial legată de pandemia de coronavirus.

În timpul demonstraţiilor împotriva restricţiilor sanitare din întreaga lume, unii protestatari au folosit simboluri precum steaua galbenă, ceea ce a dus la „banalizarea Holocaustului”, se arată în raport.

Creşterea numărului de acte antisemite este legată şi de războiul dintre Israel şi Hamas din mai 2021, al patrulea de când mişcarea islamistă armată a preluat puterea în Gaza.

Citește și : Exerciţiile navale ruseşti în vecinătatea Irlandei ‘nu sunt binevenite’

Acest conflict „a provocat un val de demonstraţii pro-palestiniene şi anti-israeliene, dintre care marea majoritate au degenerat în incidente antisemite şi violenţe grave împotriva evreilor din zonă”, subliniază raportul.

Documentul consemnează, de asemenea, succese importante în lupta împotriva antisemitismului în 2021. De exemplu, unele ţări şi guverne au adoptat noi legi pentru a combate antisemitismul, adaugă acesta.