DISTRIBUIȚI
Facebook

Aproximativ 500 de deputaţi germani, britanici şi francezi s-au adresat în scris omologilor lor americani pentru a susţine acordul privind programul nuclear iranian, în timp ce preşedintele Donald Trump ameninţă cu retragerea SUA din acord, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

”După 13 ani de eforturi diplomatice comune, semnarea acordului privind programul nuclear iranian pe 14 iulie 2015 la Viena a constituit o victorie istorică a diplomaţiei”, scriu deputaţii, proveniţi din Bundestag-ul german, Camera Comunelor britanică şi Adunarea Naţională franceză şi fiind de diferite orientări politice, potrivit textului scrisorii.


Citește și : Theresa May şi Xi Jinping, de acord că folosirea armelor chimice pentru orice scop este inacceptabilă

”Europeni şi americani, noi am ştiut întotdeauna să arătăm – împreună – că un parteneriat transatlantic solid este capabil să formeze o coaliţie internaţională, care include Rusia şi China, susţinut de comunitatea internaţională în ansamblu”, continuă deputaţii, într-un text redactat în limbile engleză, germană şi franceză.

În opinia lor, ”această coaliţie este în pericol”. Preşedintele american, Donald Trump, ameninţă cu retragerea ţării sale din acord pe 12 mai.

Pe termen lung, ”eşuarea acordului (…) va aduce atingere pentru mult timp credibilităţii noastre ca parteneri internaţionali şi, în general, diplomaţiei ca instrument al păcii şi securităţii”, sunt de părere deputaţii europeni, în scrisoarea lor trimisă membrilor Congresului SUA.

”Prevenirea proliferării nucleare într-un Orient Mijlociu instabil este în interesul SUA şi al Europei”, insistă deputaţii europeni. Ei se tem că, dacă Washingtonul se retrage din acord, ”va fi imposibil să se întrunească o nouă mare coaliţie pentru a impune sancţiuni Iranului” şi, prin urmare, fac apel la membrii Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului din SUA să susţină ”coaliţia pe care europenii au format-o împreună cu americanii pentru reducerea ameninţării reprezentate de un Iran nuclear”.

Citește și : OIAC respinge acuzațiile Rusiei că ar fi manipulat analizele efectuate în cazul Skripal

Donald Trump a indicat data de 12 mai ca ultimatum pentru aliaţii săi europeni pentru ca ei să se înţeleagă cu Iranul în scopul de ”a remedia lacunele teribile” ale textului. El cere mai multe inspecţii şi, mai ales, suprimarea limitelor de timp impuse Teheranului privind activitatea sa nucleară, care ar urma să expire în 2025 şi 2030.