DISTRIBUIȚI
AFP

Guvernul şi separatiştii din Yemen urmează să semneze la 5 noiembrie un acord încheiat la sfârşitul lui octombrie sub egida Arabiei Saudite, pentru a pune capăt conflictului într-o ţară devastată de un război pe multiple fronturi, au anunţat sâmbătă responsabili saudiţi şi yemeniţi, informează AFP, potrivit agerpres.

În ultimele săptămâni, guvernul yemenit şi separatiştii din Consiliul de Tranziţie din Sud (STC) au purtat negocieri şi discuţii discrete sub medierea Riadului în oraşul saudit Jeddah (vest).


Citește și : Turcia ameninţă că va trimite deţinuţii islamiști în ţările de origine

La finalul acestor discuţii, un acord a fost încheiat la 25 octombrie. Acesta prevede formarea unui guvern cu 24 de ministere, care vor fi „împărţite în mod egal între guvernoratele din nord şi cele din sudul Yemenului”, potrivit postului de televiziune saudit Al-Ekhbariya.

Guvernul va fi instalat din nou la Aden, sub conducerea premierului Maeen Saeed, pentru „a relansa instituţiile de stat”, potrivit unor oficiali şi mass-media saudite.
Un „comitet mixt” supervizat de coaliţia militară dominată de Riad va garanta punerea în aplicare a acordului, potrivit Al-Ekhbariya.

Semnarea oficială a acordului va avea loc în Arabia Saudită în prezenţa prinţului moştenitor saudit Mohammed Bin Salman şi a preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi.

Din 2015, o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită şi aliaţii acesteia, în special Emiratele Arabe Unite, intervine în Yemen pentru a sprijini forţele proguvernamentale împotriva houthi care au capturat părţi mari ale teritoriului, inclusiv capitala Sanaa. Aden (sud) a devenit capitala provizorie a ţării.

Citește și : Trump nu este primul care ‘se retrage la pensie’ în Florida, comentează ironic democraţii