DISTRIBUIȚI

Camera Reprezentanţilor americană, majoritar democrată, a votat joi în favoarea ratificării noului acord de liber-schimb ce leagă Statele Unite, Mexicul şi Canada (USMCA), o victorie pentru preşedintele republican Donald Trump, notează AFP, scrie agerpres.

Acordul, care a primit un sprijin larg din ambele tabere (385 de voturi pentru, 41 contra), trebuie să aştepte aprobarea Senatului, dominat de republicani, pentru a intra în vigoare.


Citește și : Parlamentul german aprobă pachetul de combatere a schimbărilor climatice

Până în prezent nu a fost stabilită nicio dată pentru votul final.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a avertizat săptămâna trecută că acest vot va trebui „foarte probabil” să aştepte sfârşitul procesului pentru destituirea lui Donald Trump, care urmează să se deschidă în ianuarie şi a cărui durată este până acum nedeterminată.

Unda verde a Camerei „cu un asemenea sprijin din cele două partide este o etapă importantă şi arată până la ce punct preşedintele Trump schimbă cu succes politicile comerciale americane”, a reacţionat într-un comunicat reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer, care a negociat termenii acordului.

Citește și : Putin respinge acuzaţiile privind ingerinţe în activităţile politice din Marea Britanie

Această versiune finală a acordului, care conţine amendamente discutate de cele trei ţări, modernizează tratatul NAFTA, semnat de fostul preşedinte american Bill Clinton în urmă cu 25 de ani, care a legat între ele economiile celor trei ţări. Textul modifică regulile privind comerţul auto şi digital, legislaţia mexicană a muncii, proprietatea intelectuală şi sistemele de reglementare a unor diferende destinate investitorilor.