DISTRIBUIȚI
Facebook

La peste patru luni de la alegerile legislative din Irlanda, două partide de centru, Fianna Fail şi Fine Gael, au votat vineri alături de Verzi în favoarea creării unei coaliţii guvernamentale tripartite, un acord pentru formarea unui guvern din care este exclus Sinn Fein, în pofida numărului ridicat de voturi obţinut la scrutinul din februarie de formaţiunea naţionalistă, informează Reuters şi AFP, scrie agerpres.

Este de aşteptat ca liderul Fianna Fail, Micheal Martin, să fie numit prim-ministru sâmbătă în cadrul unei sesiuni extraordinare a parlamentului, succedându-i în această funcţie lui Leo Varadkar (Fine Gael).Varadkar urmează să reia funcţia de premier la jumătatea perioadei de cinci ani, conform noii înţelegeri privind rotaţia la şefia guvernului.


Citește și : Papa Francisc a donat 27 de ventilatoare pentru a ajuta spitale din America Latină

Acordul de vineri aduce împreună, în premieră, cele două partide rivale care au dominat politica irlandeză de la obţinerea independenţei acum o sută de ani.

Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA) a şocat clasa politică la alegerile din februarie prin numărul mare de voturi obţinute. Sinn Fein a reuşit să obţină 37 de locuri în parlament din totalul celor 160, la fel ca Fianna Fail şi cu două mai mult decât Fine Gael.

Verzii au reuşit să negocieze dur, obţinând inclusiv un angajament pentru o reducere medie anuală de 7% a emisiilor de gaze cu efect de seră, faţă de doar 2% în prezent, încetarea eliberării de noi licenţe pentru explorarea şi extragerea gazelor naturale şi o concentrare mai mare a atenţiei asupra infrastructurii de transport public.

Ministrul finanţelor Paschal Donohoe şi cel de externe Simon Coveney, ambii membri ai Fine Gael, îşi vor menţine, se pare, portofoliile în noul cabinet a cărui componenţă va fi anunţată sâmbătă de premierul Micheal Martin.

Citește și : Preşedintele Ucrainei Zelenski vizitează zonele inundate de pe Prut şi promite ajutor