DISTRIBUIȚI
Reuters

Partidul Liberal Democrat (FDP) a aprobat duminică, printr-un vot covârşitor, acordul de coaliţie încheiat cu Partidul Social Democrat (SPD) şi Partidul Verzilor, deschizând calea formării, miercuri, a unui nou guvern în Germania, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

După aprobarea de către membrii SPD cu o zi înainte în congres, 92,2% din cei circa 660 de membri FDP au dat undă verde duminică alianţei.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Încurajând membrii FDP să sprijine coaliţia, liderul formaţiunii Christian Lindner a spus că noul acord guvernamental reprezintă un „nou început pentru Germania”, potrivit AFP.

„Germania aşteaptă acest nou început”, a adăugat Lindner, care urmează să devină ministru de finanţe în noul guvern.

Venirea la putere a acestei alianţe, prima între aceste trei formaţiuni, condusă de social-democratul Olaf Scholz, a pus capat celor 16 ani de putere a cancelarului la final de mandat Angela Merkel.

Militanţii SPD au aprobat sâmbătă acordul de coaliţie, iar Verzii urmează să anunţe rezultatul consultării lor interne luni.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Bundestagul urmează să se întrunească miercuri pentru a proceda la alegerea social-democratului Olaf Scholz în funcţia de cancelar.

Rezultat al unui compromis, acordul de coaliţie negociat de cele trei părţi acordă un loc de prim plan protecţiei mediului, cu o devansare a termenului stabilit de guvernul Merkel pentru renunţarea la cărbune, din 2038 în 2030, şi concentrarea pe energia regenerabilă.