DISTRIBUIȚI
mtvuutiset.fi

Liderul social-democraţilor din Finlanda, Antti Rinne, a anunţat vineri că a încheiat un acord de coaliţie cu alte patru partide de stânga şi de centru, înainte de constituirea aşteptată a unui nou guvern săptămâna viitoare, potrivit France Presse, scrie agerpres.

Antti Rinne (56 de ani), probabil viitorul prim-ministru, a condus partidul său la victorie în alegerile legislative din aprilie, chiar în faţa partidului Adevăraţii finlandezi (naţionalist).


Citește și : Armata israeliană a împuşcat mortal un adolescent palestinian

Condusă de către discretul Jussi Halla-aho, formaţiunea Adevăraţii finlandezi – care s-au axat în campanie împotriva imigraţiei – a obţinut 39 de locuri, iar social-democraţii 40. Numai 0,2 puncte separă cele două partide politice.

Cunoscut pentru talentele sale de negociator, Rinne, fost ministru de finanţe care s-a ocupat cea mai mare parte a carierei sale de activitatea sindicală, a preferat o coaliţie cu partidul de centru al premierului Juha Sipilä, pe care l-a combătut în campania electorală, denunţând reducerile cheltuielile publice introduse de guvern.

Verzii, Alianţei de stânga şi Partidul popular suedez (liberalii) fac parte, de asemenea, din acordul de coaliţie.

Citește și : Petro Poroşenko, ales la conducerea partidului său înainte de alegerile legislative din Ucraina

La rândul său, partidul naţionalist a acuzat la începutul lunii mai pe Rinne de „formarea unui guvern între stânga şi verzi împotriva voinţei alegătorilor”.

Programul guvernamental detaliat al viitoarei coaliţii conduse de social-democraţi este aşteptat să fie făcut public luni.