DISTRIBUIȚI

Marea Britanie a semnat un protocol de acord pentru achiziţionarea de către Arabia Saudită a 48 de avioane de luptă Eurofighter Typhoon, a anunţat vineri grupul de apărare britanic BAE Systems, potrivit AFP.

Acest acord, a cărui valoare nu a fost deocamdată anunţată, a fost încheiat cu ocazia unei vizite a prinţului moştenitor saudit Mohammad bin Salman Al Saud în Regatul Unit, conform agerpres.


BAE Systems, care face parte din consorţiul european Eurofighter, cuprinzând de asemenea Airbus şi Finmeccanica, salută „o etapă pozitivă” spre concretizarea contractului cu Arabia Saudită pe care intenţionează să o „susţină în modernizarea forţelor armate”.

Citește și : Siria : Un convoi umanitar a ajuns în Ghouta Orientală

Anunţul confirmă interesul Arabiei Saudite pentru acest tip de avion şi este rezultatul discuţiilor în curs cu această ţară. Arabia Saudită a primit deja 72 de aparate comandate în urmă cu zece ani.

Dacă acest anunţ va fi finalizat prin semnarea unui contract definitiv, el ar reprezenta o gură de oxigen pentru programul Eurofighter, în aşteptarea unui alt contract important, după încheierea negocierilor cu Qatarul privind 24 de avioane în valoare de 8 miliarde de dolari.

Diminuarea producţiei avioanelor Eurofighter constrânsese grupul BAE Systems să anunţe în octombrie 2017 suprimarea a 1.400 locuri de muncă în secţiunea sa aeronautică.

Acest avion, lansat în 2003 şi care a fost comandant în aproape 600 de exemplare de opt ţări până în prezent, este fabricat în cadrul unui program încheiat între patru ţări (Marea Britanie, Germana, Italia şi Spania).

Performanţele la export ale acestui avion, important concurent al aparatului Rafale produs de grupul francez Dassault, au fost relativ modeste până în prezent, doar patru ţări (Austria, Arabia Saudită, Kuweit şi Oman) comandând în plus faţă de cele patru ţări participante la proiect.