DISTRIBUIȚI
lemonde.fr

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că acordul semnat cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) va permite transferul unor migranţi africani aflaţi în prezent în ţara sa către ‘state dezvoltate precum Canada, Germania şi Italia’, transmite AFP, scrie agerpres.

Citește și : Irak : Şase femei originare din Turcia, condamnate la pedeapsa cu moartea pentru apartenenţă la SI


Biroul premierului a anunţat puţin mai devreme anularea unui proiect controversat de expulzări masive de migranţi africani către state terţe, un plan care a declanşat critici aprinse din partea ONU, dar şi a unor supravieţuitori ai Holocaustului.

„Acest acord va permite plecarea din Israel a 16.250 de migranţi spre ţări dezvoltate precum Canada, Germania şi Italia”, a declarat Netanyahu într-o conferinţă de presă la Ierusalim.

Ministerul de externe al Italiei a dezminţit însă implicarea acestei ţări în acord, printr-un comunicat care nu face alte precizări, informează AFP.

De asemenea, ministerul de interne al Germaniei a precizat că nu are informaţii despre vreo cerere concretă de preluare a unor refugiaţi din Israel, eventual originari din ţări africane.

Planul iniţial îi viza pe mii de sudanezi şi eritreeni pe care Israelul recunoştea că nu-i poate trimite în ţările de origine fără a le pune viaţa în pericol. De aceea, se prevedea trimiterea lor în state terţe, fără a se preciza însă în care anume.

„Pentru a-i putea expulza legal, era nevoie de acordul unui stat terţ şi, când am văzut în ultimele săptămâni că această opţiune nu mai exista, a trebuit să găsim o altă soluţie”, a explicat Netanyahu.

„Acordul pe care l-am semnat prevede ca, pentru fiecare migrant care părăseşte această ţară, noi ne angajăm să acordăm statutul de rezident temporar altuia”, a indicat şeful executivului.

Guvernul Netanyahu prevăzuse să le acorde termen migranţilor până la începutul lui aprilie să aleagă ori să plece – în ţara de origine sau într-un stat terţ -, ori să fie încarceraţi pe termen neprecizat.

Potrivit ministerului de interne israelian, în această ţară trăiesc în prezent 42.000 de migranţi africani, cei mai mulţi originari din Sudan şi Eritreea. Jumătate dintre ei – femei şi copii – nu erau ameninţaţi de acest plan.

Marea majoritate a migranţilor au sosit după anul 2007, infiltrându-se prin Sinaiul egiptean. Între timp, frontiera cu Egiptul a devenit aproape ermetică.

 

Citește și : Nu au avut loc pregătiri pentru un summit între Putin şi Trump (Kremlin)