DISTRIBUIȚI
AP

Venezuela a convenit un acord major pentru a schimba petrolul său greu şi condensat iranian, produs care poate fi utilizat pentru îmbunătăţirea calităţii ţiţeiului său foarte vâscos, primele livrări urmând să aibă loc însăptămâna viitoare, au declarat cinci persoane apropiate acordului, transmite Reuters, potrivit agerpres

Acordul încheiat între companiile de stat Petroleos de Venezuela (PDVSA) şi National Iranian Oil Company (NIOC) întăreşte cooperarea dintre cele două ţări aflate în conflict cu Statele Unite.


Citește și : Producţia românească Blue Moon a câştigat premiul pentru cel mai bun film la San Sebastian

Prima fază a acordului se va desfăşura pe parcursul a şase luni, dar acesta va putea fi prelungit, a spus una dintre surse.

Miniştrii Petrolului din Venezuela şi Iran şi companiile PDVSA şi NIOC nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Acordul ar putea di o încălcare a sancţiunilor de către ambele ţări, potrivit unui email din Departamentului Trezoreriei SUA, care a citat ordine din partea guvernului pentru a stabili măsuri punitive.

Programele de sancţiuni nu interzic doar americanilor să facă afaceri cu sectoarele petrolului din Iran şi Venezuela, ci avertizează că vor fi impuse ”sancţiuni secundare” împotriva persoanelor sau entităţilor din afara SUA care efectuează tranzacţii cu companiile petroliere din aceste ţări.

Citește și : Lavrov: Recunoaşterea internaţională a talibanilor nu este luată în considerare în prezent

Sancţiunile secundare pot implica penalizarea celor vizaţi, inclusiv blocarea accesului la sistemul financiar american, amenzi sau îngheţarea activelor din SUA.