DISTRIBUIȚI
Power plant using renewable solar energy with sun

Guvernul sirian a semnat un acord cu un consorţiu de companii din Emiratele Arabe Unite pentru construcţia unei centrale fotovoltaice, au anunţat joi media oficiale siriene, la două zile după vizita la Damasc a şefului diplomaţiei din EAU, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit agenţiei oficiale siriene Sana, „Ministerul Electricităţii a semnat un acord de cooperare cu un consorţiu de companii din Emirate pentru construcţia unei centrale fotovoltaice cu o capacitate de 300 de megawaţi”.


Citește și : Un băieţel din SUA este cel mai prematur bebeluş

Această centrală va fi construită în regiunea Wedyan al-Rabih, în apropiere de centrala electrică de la Teshrin, din împrejurimile Damascului.

Acordul a fost aprobat de guvernul sirian luna trecută, iar ministrul sirian al economiei şi comerţului exterior Mohammad Samer al-Khalil a spus că acesta va fi începutul pentru investiţii viitoare.

Siria mizează pe EAU, ţară petrolieră bogată din Golf, pentru a ieşi din izolarea sa după 11 ani de război care i-au devastat economia, inclusiv sectorul energiei, notează France Presse.

Întreruperile de curent pot atinge şi 20 de ore pe zi în anumite zone controlate de regim, din cauza lipsei de combustibil şi de gaz necesare pentru funcţionarea centralelor.

Marţi, şeful diplomaţiei din EAU, Abdullah bin Zayed al-Nahyan, s-a întâlnit cu preşedintele Bashar al-Assad, cu prilejul primei vizite la Damasc a unui înalt responsabil din Emirate de la începutul războiului din 2011, o deplasare criticată de SUA.

Citește și : Afganistanul, în pragul unui colaps economic, avertizează Pakistanul. UE constată un risc crescut de persecuţie a solicitanţilor de azil

EAU, la fel ca celelalte cinci monarhii arabe din Golf, au rupt în februarie 2012 relaţiile diplomatice cu Siria, în momentul în care represiunea sângeroasă a manifestaţiilor pro-democraţie se transforma într-un război complex şi devastator.

Abu Dhabi a redeschis în decembrie 2018 ambasada sa la Damasc, dar relaţiile au rămas reci.