DISTRIBUIȚI
wtpotus.wordpress.com

Gruparea palestiniană Hamas a acceptat dialogul cu organizaţia rivală Fatah, dizolvarea comitetului administrativ din Gaza şi organizarea de alegeri generale, informează Reuters, citând un comunicat al Hamas dat publicităţii duminică. 

Autoritatea Palestiniană condusă de preşedintele Mahmoud Abbas şi susţinută de statele occidentale controlează efectiv doar Cisiordania. Hamas a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007, după un conflict armat cu Fatah. De atunci, reaminteşte Reuters, toate eforturile de reconciliere şi de formare a unui guvern unic pentru teritoriile palestiniene au eşuat. Egiptul a mediat dialogul cu Fatah pentru implementarea unui acord semnat de Hamas la Cairo, în 2011, pentru formarea unui guvern interimar înaintea alegerilor.


Abbas a făcut presiuni asupra Hamas, în vederea unei iniţiative de pace în Orientul Mijlociu a noii administraţii de la Washington, condusă de preşedintele Donald Trump. Printre altele, Autoritatea Palestiniană nu a mai achitat Israelului energia electrică livrată în Gaza şi a tăiat salariile personalului administrativ din teritoriul respectiv.