DISTRIBUIȚI
Julia Reda

Comisia de Afaceri Juridice din Parlamentul European a anunţat miercuri seară că s-a ajuns la un acord în negocierile privind propunerea de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală, scrie News.ro .

Anunţul comisie JURI a fost: „Am ajuns la un acord privind directiva dreptului de autor pe piaţa unică digitală. Creatorii, inclusiv muzicienii, actorii şi jurnaliştii, vor avea mai multă putere. Meme-urile, gif-urile şi extrasele din ştiri sunt în siguranţă, iar platformele de startup, protejate. Mai multe detalii, curând”.


Citește și : Putin și Lukașenko, împreună la schi pe pistele de la Soci

De cealaltă parte, Verzii au transmis că trialogul a dus la finalizarea unui text ce conţine „o versiune îngrijorătoare a Articolului 11, pe taxa de link, şi cea mai negativă versiune de până acum a Articolului 13, privind filtrele de încărcare”.

Grupul Verzi/EFA a anunţat că va continua să „lupte” pentru respingerea taxei pe link şi a filtrelor de upload până la votul final din plen.

Julia Reda, europarlamentar din partea Partidului Piraţilor din Germania, a caracterizat această versiune de text drept „o ameninţare la adresa micilor publisheri, autori şi utilizatori de internet”. Ea consideră că acesta reprezintă un pas înapoi privind libertatea de expresie online.

Axel Voss (PPE, raportor JURI) a precizat. „Este un acord bun care protejează deţinătorii drepturilor de autor şi utilizatorii. Temerile că internetul va fi distrus se vor dovedi nefondate”.

Miercuri, la prânz, negociatorii ajunseseră la un singur consens – de a mai avea o rundă de discuţii după-amiază.

„Există posibilitatea să fie respinsă, chiar dacă ajungem la un acord săptămâna aceasta. Au existat multe proteste din partea oamenilor faţă de Articolul 13, în special, aşadar, cred că domnul Voss trebuie să aibă grijă să nu meargă prea departe. În acest moment, negocierea pe acest articol este în impas, pentru că domnul Voss nu vrea să accepte nicio excepţie”, a declarat Reda, la acel moment, pentru News.ro.

Citește și : Jair Bolsonaro a fost externat de la spital și își va relua funcţia prezidenţială

Votul final în plen ar putea avea loc în perioada 25-28 martie, pe 4 aprilie sau, cel târziu, 15-18 aprilie.

Comisia Europeană, care a demarat această dezbatere în 2016, spune că aceasta directivă va proteja moştenirea culturală a Europei. Directiva poate schimba balanţa puterii între producătorii muzicali, de ştiri şi film şi site-urile dominante care găzduiesc munca lor.

Cel mai disputat este articolul 11 – care prevede ca ziarele, revistele şi agenţiile de presă să fie plătite de companiile de internet precum Google şi Microsoft Corp. care publică extrase din munca acestora. Un alt articol care a stârnit controverse este al 13-lea – care cere platformelor ca YouTube şi Instagram să instaleze filtre care să blocheze încărcarea de către utilizatori a materialelor care se supun drepturilor de autor, fiindu-le solicitată încheierea unui acord cu deţinătorii drepturilor pentru muzică şi filme.

Pe 12 septembrie 2018, Parlamentul European a votat în favoarea Directivei Drepturilor de Autor, cu un avantaj de aproximativ 200 de voturi.