DISTRIBUIȚI
www.alaraby.co.uk

Miniştrii europeni de externe au convenit în principiu asupra unei misiuni de monitorizare a respectării embargoului de arme împotriva Libiei, misiune ce va cuprinde operaţiuni, navale, terestre şi aeriene, relatează agenţiile DPA şi EFE, potrivit agerpres.

Decizia cuprinde şi măsuri menite să calmeze temerile unor state că prezenţa din nou a unor nave europene pe Mediterana va fi un factor de încurajare a migranţilor care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană pornind de pe coastele Libiei, după ce navele precedentei misiuni europene de patrulare pe Mediterana, Sophia, s-au implicat în acţiuni de salvare a migranţilor pe mare.


Citește și : Cine îi va lua locul lui Merkel la şefia CDU?

Aceste măsuri includ desfăşurarea navelor în partea de est a Mediteranei, departe de rutele folosite de migranţi, precum şi promisiunea că operaţiunile navale vor fi suspendate dacă se observă o creştere a numărului migranţilor care încearcă să traverseze Mediterana către Europa, a declarat ministrul italian de externe Luigi di Maio.

Această nouă misiune va înlocui misiunea Sophia, care în prezent este suspendată, a menţionat la rândul său ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg. Austria s-a numărat printre statele membre ale UE care au avertizat cel mai insistent asupra efectului de încurajare a migraţiei clandestine în cazul redesfăşurării de nave europene pe Mediterana.

Detaliile noii misiuni urmează să fie definitivate în săptămânile următoare. Obiectivul ei este să împiedice fluxul de armament către părţile beligerante în conflictul din Libia, respectiv Guvernul de Uniune Naţională (GNA) recunoscut internaţional şi aşa-numita Armată Naţională Libiană (ANL), condusă de mareşalul Khalifa Haftar. Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

Citește și : EPIDEMIE de gripă aviară la graniţa României