DISTRIBUIȚI
The Nation

Franţa şi Germania au semnat miercuri un acord privind politica spaţială şi microlansatoarele, care „va acorda (rachetei) Ariane 6 un viitor instituţional şi comercial”, a anunţat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, potrivit AFP, scrie agerpres.

Parisul şi Berlinul, principalii contribuitori ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), au convenit astfel „să asigure viitorul acestui mare proiect european printr-o finanţare complementară”, a subliniat la rândul său omologul german Peter Altmaier, în cadrul unei conferinţe de presă comune a celor doi miniştri la Paris.


Citește și : Atac terorist la Bagdad; cel puțin zece morți

Bruno Le Maire a calificat acest acord drept un „rezultat major” în munca efectuată de cele două capitale de la impulsul dat în vara lui 2020 prin întâlnirea între preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, şi cancelarul german Angela Merkel.

La sfârşitul lunii octombrie, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat o nouă amânare, pentru al doilea trimestru din 2022, a lansării inaugurale a rachetei Ariane 6, din cauza unor dificultăţi tehnice, agravate de consecinţele crizei de COVID-19.

Acordul va fi acum discutat „în următoarele săptămâni” cu partenerii europeni ai celor două ţări în cadrul ESA, în special cu Italia.

„El va deschide perspective comerciale pentru Ariane 6” şi va garanta „cooperarea privind microlansatoarele”, a explicat ministrul francez.

„Acest acord afirmă preferinţa europeană în materie de lansare a sateliţilor şi evită un război al lansatoarelor grele între naţiunile europene. Consider, prin urmare, că este un acord excelent (…) care ne face să avansăm pe calea independenţei strategice în materie spaţială”, a adăugat el.

La rândul său, Peter Altmaier a subliniat interesul tot mai mare pentru Spaţiu şi diferiţii actori implicaţi: China, SUA, dar şi companii precum Falcon X a lui Elon Musk.

Citește și : Un bărbat care a pătruns în ianuarie în sediul Congresului SUA, condamnat la opt luni de închisoare

„Microlansatoarele au un mare viitor în faţă”, a insistat ministrul german.

Explozia de pe piaţa micilor sateliţi a dus la un val de proiecte de mici rachete pentru a fi puse pe orbită. În Europa, compania italiană Avio şi compania germană OHB, care participă amândouă la racheta europeană Ariane, au câte un proiect de mic lansator: o versiune redusă a rachetei Vega şi Rocket Factory Augsburg (RFA).