DISTRIBUIȚI
BBC.com

Guvernul columbian şi gherila Armatei de Eliberare Naţională (ELN, guevaristă), care poartă negocieri de pace din februarie, au convenit o încetare a focului bilaterală, a anunţat luni rebeliunea, cu puţin timp înainte de vizita Papei Francisc, care este aşteptat miercuri la Bogota, relatează AFP şi Reuters.

La rândul său, preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a indicat luni, într-o alocuţiune televizată, că armistiţiul cu ELN, ultima gherilă activă din Columbia, va intra în vigoare pe 1 octombrie, pe o durată iniţială de 102 zile, ce poate fi prelungită.


”Noi am spus că vizita Papei Francisc trebuie să fie o motivaţie suplimentară pentru a accelera încheierea de acorduri, ce sunt în principal destinate comunităţilor care suferă din cauza consecinţelor conflictului”, potrivit unui mesaj pe Twitter al ELN.

”Odată trecute zilele de sărbătoare ce însoţesc prezenţa Papei Francisc în Columbia, vom rămâne hotărâţi să avansăm spre o dezescaladare a conflictului până când pacea deplină devine o realitate”, a adăugat ELN, rebeliune inspirată din revoluţia cubaneză şi ideile lui Che Guevara.

Armistiţiul a fost încheiat în cadrul celui de-al treilea ciclu de negocieri de pace ce au avut loc între guvernul preşedintelui Santos şi ELN începând din 7 februarie la Quito, capitala Ecuadorului vecin. Era prevăzut ca acest ciclu să se încheie vineri, dar în cele din urmă a fost prelungit până sâmbătă, apoi până luni, 4 septembrie.

Cele două părţi au negociat până în aceste zile posibilitatea unui armistiţiu bilateral temporar înainte de sosirea Suveranului Pontif, care va efectua o vizită în Columbia în perioada 6-10 septembrie.